Jongeman uit De Panne riskeert 20 maanden cel voor poging tot doodslag op liefdesrivaal

© iStock
© iStock
Redactie KW

De 25-jarige M.V. uit De Panne riskeert 20 maanden celstraf omdat hij in juli 2019 zijn liefdesrivaal J.V. (26) messteken toediende in diens woning in Houtem bij Veurne. Het was de partner van het slachtoffer die de dader had opgebeld.

Het openbaar ministerie spreekt van poging tot doodslag, de burgerlijke partij over een nipt vermeden assisenzaak. Het zwaargewonde slachtoffer was maandenlang arbeidsongeschikt en eist 10.000 euro. Zijn werkgever wil zelfs 59.0000 euro, als vergoeding voor economische schade.

Slachtoffer J.V. was al enkele jaren samen met zijn vriendin R. maar er waren hevige relationele strubbelingen, waarbij de vriendin ook enkele keren slaag had gekregen. Volgens het openbaar ministerie werd de relatie in februari 2019 ‘on hold’ gezet.

Relationele spanningen

R. vluchtte in de armen van M.V. uit De Panne, met wie ze vervolgens samen een appartement huurde in De Panne. Maar ook die relatie liep op de klippen en de vrouw keerde terug naar J.V. in Houtem. De relationele spanningen bleven echter duren en op 13 juli liep het opnieuw uit de hand, met een handgemeen tussen het koppel.

Vriendin R. belde naar M.V. om te melden dat ze werd geslagen, waarop die besloot om naar de woning in Houtem af te zakken. De voordeur stond open bij aankomst en hij zag het koppel hevig ruziën in de gang. M.V. nam een broodmes uit de wagen en stapte op J.V. af, waarop die enkele ogenblikken later werd gestoken in de linkerbovenarm en rug.

Dit is een typisch dossier van een uit de hand gelopen driehoeksrelatie

J.V. zeeg neer en M.V. sloeg op de vlucht. Hij gooide het wapen ook nog weg, maar bood zich uiteindelijk zelf aan bij de politie, op het moment dat het leven van J.V. aan een zijden draadje hing in de afdeling intensieve zorgen. Opvallend was dat M.V. de dag voor de feiten nog voorwaardelijk in vrijheid werd gesteld door de onderzoeksrechter in een dossier rond de verkoop van cannabis.

Pure zelfverdediging

De advocaat van M.V. pleitte dat zijn cliënt handelde uit zelfverdediging, omdat J.V. zelf probeerde uit te halen. “Dit is een typisch dossier van een uit de hand gelopen driehoeksrelatie. Hij was uit liefde voor R. naar de woning gegaan. Daar werd hij geconfronteerd met een zeer agressieve J.V. en mijn cliënt haalde uit met het broodmes om zichzelf te verdedigen”, aldus de verdediging.

“Nooit heeft hij het oogmerk gehad om te doden, integendeel. Dit was pure zelfverdediging. Dat mes had hij gewoon in de auto liggen om mee te eten, net zoals ander bestek”, ging de raadsvrouw verder.

Paniekreactie

Ze voegde nog toe dat haar cliënt vluchtte uit een soort paniekreactie, maar zijn verantwoordelijkheid niet wou ontlopen. “Uiteraard beseft hij dat volledig verkeerd handelde. Toch vraag ik de vrijspraak op basis van wettige zelfverdediging. Ondergeschikt een werkstraf of een celstraf met probatievoorwaarden”, aldus de advocate tijdens het proces. Het openbaar ministerie had 20 maanden effectieve celstraf gevorderd.

Kleine 70.000 euro aan schadevergoedingen geëist

J.V. eist 10.000 euro schadevergoeding om de medische kosten te dekken. De werkgever van J.V., een tuinaannemer, stelde zich eveneens burgerlijke partij en eist 59.000 euro.

“Mijn cliënt kon maandenlang niet op zijn werkkracht rekenen en heeft enorm veel werk moeten afzeggen. De economische schade is gigantisch. Wij hebben dat op 59.000 euro begroot”, sprak de raadsman van de tuinaannemer. De verdediging betwistte die bedragen en vroeg ze te herleiden tot het minimum.

Vonnis op 20 april. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.