Jonge brutale Brugse overvallers riskeren vier jaar cel

Redactie KW

Twee Brugse jongeren riskeren in beroep vier jaar effectieve celstraf voor overvallen op een nachtwinkel en een frituur en een brutale handtasdiefstal op een oude vrouw. “Als jullie op zo’n jonge leeftijd al dergelijke feiten plegen, wil ik jullie zo lang mogelijk uit de maatschappij!”

Op 12 januari vorig jaar viseerde D.G. (20) samen met enkele kompanen een oude vrouw op straat in Brugge. Ze graaiden haar handtas mee, maar de vrouw wou haar greep niet lossen. Ze werd enkele meters meegesleurd en op de handen gestampt om de greep te lossen.

Met de bankkaart in de tas haalden de daders nadien geld af. Aanvankelijk zei D.G. dat hij handelde met J.B. (19) en een minderjarig meisje. Voor de rechtbank van eerste aanleg in Brugge trok hij die verklaring weer in. Maar voor het hof bevestigde hij weer zijn eerste verklaring. “We waren met drie gaan wandelen. We wisten ook alle drie zeer goed wat er zou gebeuren.”

Getuigen

De advocaat van J.B. ontkent formeel. “Een handtas aftrekken zou hij nooit doen!” Maar hij heeft pech. Twee getuigen zagen en herkenden de twee jongens en vertelden ook dat er vlak nadien een jong meisje bij kwam met kort geschoren haar.

Toch blijft J.B. hoofdschuddend ontkennen dat hij bij die overval was. J.B. bevestigt wel dat hij betrokken was bij een overval op een nachtwinkel een aantal weken eerder. Ze bedreigden de uitbaatster met een mes. In een schermutseling verwondden ze haar en gingen ervandoor met enkele pakjes sigaretten.

Later die nacht planden ze een tweede overval op een nachtwinkel in de Langestraat, maar een politiepatrouille gooide roet in het eten.

Ook frituur beroofd

Op 4 maart sloegen de jongeren ook nog eens toe in frituur ’t Baronneke in Assebroek. Het mes ketste echter af op het plexiglas. “Waar Corona allemaal niet goed voor is”, mompelde de procureur-generaal. De twee kregen in eerste aanleg 40 maanden cel. In beroep vroegen ze een straf met uitstel omwille van hun moeilijke jeugd. “40 maanden effectief bij hun eerste vergrijp, dat is meteen de zware hamer boven halen”, pleitte de advocaat van J.B.

Hij wees ook op zijn drugsverslaving die in de gevangenis niet zal worden verholpen. Ook de advocate van D.G. pleitte voor een straf met uitstel. Volgens haar kampt de jongen met autisme. “Daardoor laat hij zich gemakkelijk beïnvloeden Hij heeft nu al negen maanden in de gevangenis gezeten. Op die leeftijd maakt dat indruk, hij heeft zijn lesje geleerd!”

Geen begrip

Maar de procureur-generaal was niet akkoord. “Als dit een mokerslag is? Welke mokerslagen hebben jullie dan niet uitgedeeld? Jullie hebben bij de slachtoffers blijvend leed veroorzaakt! Dit zijn feiten waar jullie 15 jaar tot zelfs twintig voor kunnen krijgen! Hiervoor heb ik geen begrip! Als jullie op zo’n jonge leeftijd al dergelijke feiten plegen, wil ik jullie zo lang mogelijk uit de maatschappij!”

Hij vorderde vier jaar effectief. “Ik had eerst vijf jaar opgeschreven, maar omdat jullie nog zo jong zijn, hou ik het bij vier jaar.” Arrest op 2 februari.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.