Jaar cel voor inbreker die zich twee uur lang uitleefde bij Tearoom Rubens

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

De inbreker die in januari vorig jaar toesloeg in Tearoom Rubens op de Zeedijk in Oostduinkerke en zich twee uur lang ‘uitleefde’, heeft een jaar effectieve celstraf gekregen van de Veurnse strafrechter.

Rudy V. (31) uit Putte stal de kassa met 500 euro in en richtte daarnaast heel wat schade aan. Zo gooide hij tientallen flessen gin op de grond, spoot hij saus in het rond en sleurde camera’s uit de muur. Hij moet de uitbater nu een schadevergoeding betalen.

De uitbater had een cadeaubon van 100 euro uitgeloofd voor een tip die naar de identiteit van de inbreker zou leiden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. Op bewakingsbeelden was te zien hoe de dief een opvallende tattoo op zijn linkerhand had staan, namelijk een kruis. Een inspecteur van de politiezone Westkust herkende het kruis toevallig bij een andere interventie. Rudy V. had blijkbaar al tal van veroordelingen voor diefstal met inbraak en diefstal met geweld op zijn strafblad, allemaal vonnissen van de correctionele rechtbank van Mechelen.

Tijdens een verhoor gaf Rudy V. de inbraak ook meteen toe. “Die vorige veroordelingen glijden blijkbaar van hem af als water op de veren van een eend. Deze man zal écht eens effectief naar de gevangenis moeten om tot inkeer te komen. Voor ons is het genoeg geweest. We zijn zijn fratsen meer dan beu”, aldus het Openbaar Ministerie, die 14 maanden cel ook nog 1.600 euro boete vorderde. Het werd uiteindelijk 1 jaar effectieve celstraf zonder boete.

Advocaat gestuurd

Rudy V. was zelf niet komen opdagen op zijn proces, maar stuurde zijn advocate. “Ik vraag u om enige mildheid aan de dag te leggen, rechter. Mijn cliënt heeft goed meegewerkt met het onderzoek, zit nu op een beter spoor in zijn leven en is bereid de schade te vergoeden. Een werkstraf lijkt me echter geen aangewezen straf. Hij is niet de persoon om zoiets uit te voeren. Voorts vraag ik om die schadeclaim te milderen, want de burgerlijke partij brengt geen documenten aan om alle kosten te staven”, zei de raadsvrouw.

De advocaat van Tearoom Rubens had namelijk een schadeclaim van 3.070 euro ingediend voor de schade, het urenlange opkuiswerk en het inkomstenverlies. De rechter hield het bij 1.750 euro en een rechtsplegingsvergoeding van 750 euro, die Rudy V. nu moet betalen aan de uitbater.

(BB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.