Irakezen in de cel voor mensensmokkel door aankoop van zwemvesten

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van twee Iraakse mannen met een maand verlengd op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De verdachten liepen tegen de lamp bij de aankoop van een twintigtal zwemvesten in Roeselare.

De lokale politie van de zone RIHO kreeg op dinsdag 1 juni een oproep over een mogelijk verdachte situatie bij Decathlon in Roeselare. Het wekte bij het winkelpersoneel immers argwaan dat enkele mensen een grote hoeveelheid zwemvesten wilden aankopen. Ter plaatse konden twee mannen en een vrouw opgepakt worden.

Twee Iraakse mannen van 22 en 38 jaar oud komen volgens het parket mogelijk in aanmerking voor feiten van mensensmokkel. Wellicht zouden de zwemvesten dus door transmigranten gebruikt worden tijdens de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. De vrouw werd door de mannen enkel ingeschakeld om haar voertuig te kunnen gebruiken. Na verhoor mocht ze dan ook beschikken.

Snel ingrijpen

Beide verdachten werden donderdag door de onderzoeksrechter aangehouden. De raadkamer oordeelde dinsdagochtend dat ze minstens een maand langer in de gevangenis moeten blijven. Verder onderzoek door het team mensensmokkel van de West-Vlaamse FGP (Federale Gerechtelijke Politie) zal moeten uitwijzen hoe de vork precies aan de steel zit.

Het parket merkt op dat smokkelbendes steeds vaker niet enkel opblaasbare bootjes, maar ook zwemvesten in België aankopen. Het is dan ook de bedoeling om steeds snel in te grijpen. “Omdat het ondertussen algemeen bekend is dat vluchtelingen op opblaasbare bootjes de Noordzee worden opgeduwd, is de aandacht voor dergelijke feiten hoog. Meestal vinden deze feiten plaats aan de Noord-Franse kust, maar ondertussen zijn er recent ook twee feiten aan de Belgische kust vastgesteld”, aldus procureur Frank Demeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier