Initiatiefnemers zomerbar DOK 54 riskeren monsterboete

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Redactie KW

De twee voormalige initiatiefnemers achter de populaire zomerbar DOK 54 in Brugge riskeren in de strafrechtbank elk een geldboete van liefst 307.200 euro voor inbreuken op de sociale wetgeving.

In april 2018 opende aan de oude scheepswerf langs de Pathoekeweg in Brugge de zomerbar DOK 54 de deuren. Het initiatief kende meteen heel wat succes en het jaar nadien beslisten initiatiefnemers M.R. (32) en A.S. (47) – beiden Bruggelingen – de locatie ook te verhuren voor evenementen.

Maar door enkele verkeerde beslissingen en financiële tegenslagen kwam DOK 54 in woelig water terecht en toen het Brugse stadsbestuur de bar begin juli vorig jaar liet sluiten wegens problemen met de brandveiligheid, zonk het schip helemaal.

M.R. richtte intussen een nieuwe vennootschap op voor de organisatie van het eerste Streetfoodfestival op 7 en 8 september 2019 in de Blankenbergse jachthaven. De inspectie voerde op het evenement, dat door stormweer – letterlijk – in het water viel, een controle uit en stelde vast dat het personeel aan de slag was voor DOK 54.

307.200 euro

“De beklaagde had nochtans verklaard dat zij werkten voor zijn nieuwe vennootschap”, stelde de arbeidsauditeur woensdag in de Brugse rechtbank. “DOK 54 werd onrechtmatig gebruikt als een soort uitzendkantoor.”

Bij opeenvolgende controles vroegen de inspecteurs tal van documenten op, maar M.R. reageerde daar niet op. Hij en zijn voormalige zakenpartner A.S. werden bijgevolg voor de rechtbank gedaagd, waar de arbeidsauditeur monsterboetes vroeg van 307.200 euro, deels met uitstel, voor onrechtmatige tewerkstelling en belemmering van het toezicht ten aanzien van 64 werknemers.

Volgens zijn advocaat was M.R. door de vele problemen in een depressie gesukkeld. “Door zijn toestand gaf hij geen gevolg meer aan de oproepingen van de inspectie”, pleitte meester Philippe Strubbe.

Onvoldoende kennis

“Hij was zeker niet te kwader trouw. Mijn cliënt had eigenlijk onvoldoende kennis van zaken. Toen DOK 54 besliste om niet langer een beroep te doen op de diensten van een sociaal bureau is alle miserie begonnen. Intussen is de situatie geregulariseerd en alle werknemers werden betaald.”

De advocaat van A.S. wees met een beschuldigende vinger naar M.R. “Mijn cliënt genoot een technische opleiding en hield zich enkel bezig met de opstelling van de zomerbar”, pleitte meester Filip Ducheyne.

Nieuwe uitbaters

“Zijn partner deed de administratieve kant van de zaak en mijn cliënt wist totaal niet dat hij hun vennootschap misbruikte voor de tewerkstelling op het Streetfoodfestival. Hij had daar niets mee te maken.”

Zowel M.R. als A.S. vroegen de gunst van de opschorting. De vennootschap achter DOK 54 werd in december vorig jaar ook ontbonden. De zomerbar langs de Pathoekeweg heet tegenwoordig DOK en wordt gerund door nieuwe uitbaters. De uitspraak in de zaak tegen de oude uitbaters volgt op 20 januari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier