Illegaal uitzendkantoor voorzag Torhoutse pluimveeslachterij Lammens van personeel: koppelbaas riskeert achttien maanden cel

© gf
Redactie KW

Een 50-jarige Turk uit Gent riskeert in de Brugse rechtbank achttien maanden cel voor koppelbazerij. Zijn bedrijf leverde als illegaal uitzendkantoor personeel aan de intussen failliete pluimveeslachterij Lammens in Torhout. “Meer dan 7.000 werkdagen werden niet aangegeven.”

Het gerecht kreeg er in 2013 lucht van dat de Gentse firma Pasana BVBA gebruik maakte van een kluwen van onderaannemers om de Torhoutse pluimveeslachterij Lammens van personeel te voorzien. Het onderzoek wees uit dat Pasana tussen 2011 en 2015 als illegaal interimkantoor in totaal 226 Bulgaarse en Turkse werknemers van Gent naar Torhout stuurde. De arbeiders werden er met een busje afgeleverd.

In vele gevallen meldde Pasana de tewerkstelling niet of in beperkte mate bij de RSZ. “In totaal 7.000 werkdagen werden niet aangegeven waardoor er liefst 386.000 euro aan sociale bijdragen werden ontdoken”, stelde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. Voor Alper T., de zaakvoerder van het intussen failliete Pasana, vroeg De Ketelaere achttien maanden cel. Pasana zélf riskeert een boete van 36.000 euro.

Lammens buiten schot

In de zaak staan ook vijf onderaannemers van Pasana terecht. De Gentse Bulgaren riskeren elk zes maanden cel. Een 50-jarige vrouw uit Deurne riskeert dezelfde straf voor het opstellen van valse loonfiches. Lammens zelf werd niet gedagvaard. Het bedrijf, dat in juni 2019 de boeken neerlegde en daarna werd verkocht, betaalde destijds een minnelijke schikking van 300.000 euro en regulariseerde bovendien voor 2,5 miljoen euro bij de RSZ en voor 2 miljoen euro bij de fiscus.

Volgens zijn advocaat handelde Alper T. ter goeder trouw. “Maar hij werd in de tang genomen door Lammens en de onderaannemers die niet in orde waren”, pleitte meester Marc Schollier, die voorts ook opmerkte dat zijn cliënt al een werkstraf uitvoerde voor misdrijven gelinkt aan het faillissement van Pasana. Nog volgens de verdediging is de redelijke termijn in het dossier overschreden en is de strafvordering daarom onontvankelijk. De uitspraak volgt op 26 november.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier