https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ierse mensensmokkelaar krijgt drie jaar effectieve celstraf voor smokkel van 17 Albanezen

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 33-jarige Ier is in beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een met uitstel, voor de smokkel van 17 Albanezen naar het Verenigd Koninkrijk.

Op 18 oktober 2019 werd de vrachtwagen van Richard W. in de Zeebrugse haven staande gehouden. In de trailer trof de politie zeventien Albanezen aan die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te maken. Omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat W. op de hoogte was van de mensen in zijn trailer werd hij na verhoor opnieuw vrijgelaten.

Maar na verder onderzoek kon de Ier alsnog aan mensensmokkel worden gelinkt. Uit telefoontaps bleek dat hij wel afwist van de Albanezen in zijn vrachtwagen. Zijn advocaat, Johan Platteau, ontkende. “Dat was Ierse humor. Hij brabbelt van alles, maar eigenlijk is het onzin!” Bovendien noemde hij zijn cliënt ook een simpele, domme ziel.

“Hij zal door Canvas niet uitgenodigd worden voor een filosofische discussie in De Afspraak.” Tenslotte betwiste hij ook dat de trailer waarin de Albanezen werden gevonden, deze was die getrokken werd door zijn cliënt. Hij vroeg dan ook de vrijspraak. “Mijn cliënt is 33 jaar en heeft nog steeds een blanco strafblad.”

Maar de procureur-generaal drong aan op de bevestiging van de vier jaar cel en de boete. “De telefoontaps zijn ontluisterend! Daaruit blijkt dat hij kennis heeft van alles. Het mag dan een simpele duif zijn, hij had beter zijn bek gehouden aan de telefoon.”

Ook het hof oordeelde dat de telefoontaps voldoende aanwijzingen bevatten dat de man op de hoogte was van de Albanezen in zijn vrachtwagen. “De gesprekken aan de telefoon laten weinig aan de verbeelding over”, liet de voorzitter van het hof zich ontvallen. Wel werd de straf van vier jaar effectief verminderd naar vier jaar waarvan een met uitstel. Hij krijgt ook een boete van 122.400 euro.

(OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten