Ieperling die gestolen geld van Blankenbergse sportclub hielp witwassen, krijgt twaalf maanden cel met uitstel

Redactie KW

Een 25-jarige man uit Ieper heeft voor de Brugse rechtbank twaalf maanden celstraf met uitstel gekregen voor witwaspraktijken. B.B. stelde als money mule zijn bankrekening ter beschikking van een phishingbende, die bij een Blankenbergse sportclub ruim 3.000 euro ontvreemdde.

Op 18 juni 2019 stapte de penningmeester van de Blankenbergse sportclub Loopje-Zwempje naar de politie. Criminelen hadden via phishing ruim 3.000 euro van de clubrekening geplukt. Onderzoek wees uit dat het geld naar twee Belgische en een Duitse rekening werd versluisd.

Phishingbende

Een van de Belgische rekeningnummers stond op naam van B.B., een 25-jarige Guineeër uit Ieper die als money mule of geldezel optrad voor de phishingbende. “Er belandde 2.500 euro op zijn rekening”, verduidelijkte procureur Mike Vanneste.

“Dat bedrag werd nog dezelfde dag doorgestort naar het rekeningnummer van een man die later kon geïdentificeerd worden door de politiezone Rupel.”

Snelle tussenkomst bank

In dezelfde periode probeerde de phishingbende via de rekening van B.B. ook nog een geldsom wit te wassen die bij een slachtoffer uit Deinze werd buitgemaakt. Maar door de snelle tussenkomst van de bank kon die transactie verhinderd worden.

Op 24 juni 2019 belandde opnieuw 3.000 euro op de rekening van B.B. Het geld was afkomstig van een andere geldezel. Met dat geld gebeurden meteen allerlei betalingen en afhalingen, onder meer in Ieper.

“Bankkaart gestolen”

B.B. ontkende elke betrokkenheid en beweerde dat zijn bankkaart gestolen werd. Naar eigen zeggen had hij de kaart laten blokkeren, maar volgens het parket deed hij dit enkel om zich in te dekken.

Op de vraag hoe de bende aan zijn pincode was geraakt moest hij evenwel het antwoord schuldig blijven. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier