Hooligans gaan vrijuit voor zware rellen aan Jan Breydelstadion in Brugge door procedurefout: “Parket had strafonderzoek moeten melden aan Voetbalcel”

Het proces tegen 21 hooligans van Club Brugge en het ‘bevriende’ ADO Den Haag is uitgedraaid op een sisser. Door een procedurefout gaan de mannen vrijuit voor de zware rellen na de voetbalwedstrijd tussen blauw-zwart en Antwerp in 2017. Het parket maakte bij de Voetbalcel van FOD Binnenlandse Zaken geen melding van het gerechtelijk onderzoek waardoor de strafvordering volgens de Brugse strafrechtbank onontvankelijk is. Acht beklaagden werden wel schuldig bevonden aan kleinere vergrijpen, zoals het vernielen van boompjes en een autootje. Het parket zal hoogstwaarschijnlijk in beroep gaan.

Op 22 oktober 2017 stonden Club Brugge en Antwerp na lange tijd nog eens tegenover elkaar in de competitie. Na een beladen wedstrijd, die met 1-0 gewonnen werd door blauw-zwart, kwam het tot zware rellen in de buurt van het Jan Breydelstadion. Langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries gooiden hooligans met straatmeubilair, palen, stenen en zelfs ontwortelde boompjes naar de politie, die massaal aanwezig was.

De relschoppers veroorzaakten heel wat schade aan voertuigen, woningen en winkels. Ze duwden het autootje van een invalide schoenmaker omver en staken het in brand. Een steen kwam terecht tegen het hoofd van een commissaris, die daar een gebroken kaak aan overhield. In totaal raakten liefst twaalf agenten gewond.

Onderzoek wees uit dat North Fanatics van Club Brugge een honderdtal tickets had geregeld voor ‘bevriende’ hooligans van ADO Den Haag. “Professionele keetschoppers kwamen de Brugse harde kern versterken”, verduidelijkte procureur Yves Segaert-Vandenbussche. “Ze installeerden zich samen op café waar de lijntjes cocaïne klaar lagen op de toog om zich op te peppen voor de strijd.”

Camerabeelden

Dankzij camerabeelden en gsm-filmpjes, konden 21 relschoppers geïdentificeerd worden. Ze werden vervolgd voor gewapende weerspannigheid, opzettelijke slagen en verwondingen, vernielingen en bendevorming. Tijdens de pleidooien begin oktober vroeg de procureur 200 uur werkstraf en tien jaar stadionverbod voor notoir Club-hooligan Björn F. (40). Volgens de procureur liep de Bruggeling aan het hoofd van de relschoppers. Voor Brian V. (28) uit Roeselare vroeg de procureur 150 uur werkstraf en vijf jaar stadionverbod. De overige beklaagden, onder wie zeven Nederlanders en een Pool, riskeerden 150 uur werkstraf en drie jaar gerechtelijke stadionverbod.

Marthe Everaet, advocate van een van de Nederlandse beklaagden, wees evenwel op een procedurefout. Ze stelde dat het parket geen melding had gemaakt van het gerechtelijk onderzoek aan de Voetbalcel, die aan de meeste beklaagden eerder al een administratief stadionverbod oplegde. Volgens de advocate is die melding een vereiste en ze verwees daarbij naar de Voetbalwet. De procureur repliceerde dat de advocate de bal compleet mis sloeg. Maar de rechtbank volgde maandag wél de redenering van meester Everaet en verklaarde de strafvordering onontvankelijk voor wat betreft de slagen en de gewapende weerspannigheid. Alle beklaagden gaan voor die misdrijven dus vrijuit. Voor bendevorming werden ze vrijgesproken.

Troostprijs

De rechtbank had wel nog een “troostprijs” voor het parket: acht beklaagden werden wél schuldig bevonden aan kleinere vergrijpen. Zo kregen vijf beklaagden 50 uur werkstraf en een jaar stadionverbod voor het vernielen van boompjes. Een Nederlandse beklaagde kreeg hiervoor drie maanden cel en een jaar stadionverbod. Zedelgemnaar Kevin D. (35) kreeg dan weer 80 uur werkstraf en twee jaar stadionverbod voor het omver duwen van het autootje en ongewapende weerspannigheid. Nog een andere beklaagde kreeg 50 uur werkstraf voor de wapenstok die bij een huiszoeking in zijn woning werd aangetroffen. Opmerkelijk: kopstukken Björn F. en Brian V. gaan volledig vrijuit.

Het parket wou niet reageren op de uitspraak maar liet wel uitschijnen dat er hoogstwaarschijnlijk beroep zal worden aangetekend. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier