Hoofd roversfamilie krijgt 54 maanden cel voor rooftocht aan de kust

Redactie KW

Het hoofd van een Joegoslavische familie is in beroep veroordeeld tot 54 maanden cel voor tientallen diefstallen in auto’s en kampeerauto’s aan de kust.

Vader Moris A. werd samen met Anna A. in Brugge veroordeeld tot 4 jaar cel. Een ander familielid kreeg 30 maanden cel. In beroep vroeg de advocate van Moris A. de vrijspraak. “Hij ontkent dat hij iets gedaan heeft!” Mocht het hof van oordeel zijn dat hij toch schuldig is, vroeg ze een straf met uitstel.

“Dit gaat om Roma, de armsten der armen. Wat ze stalen had een beperkte waarde en waren levensmiddelen.” Dat bleek niet helemaal waar, want het ging voornamelijk om gps-toestellen, gsm’s, gameboys, handtassen van Louis Vuitton, verrekijkers, juwelen, …

Doordachte operaties

Het operatieterrein van de familie overspande zowat de hele kust: van Blankenberge tot Koksijde, dus ook onder meer in De Haan, Bredene, Oostende en Nieuwpoort. Volgens de procureur-generaal ging het om doordachte operaties.

“Vijf, zes wagens of mobilhomes in één raid. Het was stoutmoedig, snel en efficiënt. Dat is niet een keer op zoek gaan naar wat eten. En die buit, die draag je ook zomaar niet. Daar moeten al auto’s aan te pas komen om dat te vervoeren.”

Bendevorming

De procureur-generaal maakte een rekensommetje. Voor 43 diefstallen met braak vroeg hij vier maand per stuk. Voor vier pogingen vier maanden in totaal, voor drie diefstallen nog eens drie maanden en dan nog eens 7 maanden voor bendevorming en informaticabedrog. Zo kwam hij aan 143 maanden of omgerekend twaalf jaar!

“Jammer genoeg is de maximumstraf vijf jaar, dus met hun vier jaar kwamen ze nog goed weg!” Voor Moris en Anna vorderde hij vijf jaar. Voor de andere, die net als Anna verstek liet, vier jaar. Het hof toonde zich iets milder. Het verhoogde wel de straf van Morris naar 54 maanden, de straffen van Anna en de derde werden bevestigd.

Eerder veroordeeld

In Nederland werd Moris A. al eens voor vier jaar veroordeeld. Daar zouden ze 160 gelijkaardige inbraken hebben gepleegd. Toen ze betrapt werden vond de politie in hun camper twintig koffers, zesendertig tassen, stapels met kleding, elektronische apparatuur, speelgoed, sieraden en toiletartikelen.

“De familie zat en sliep letterlijk en figuurlijk bovenop de buit”, klonk het toen. Ook daar vroeg de familie de vrijspraak en wisten ze niet hoe die spullen in hun camper kwamen. Maar in Nederland stelde men vast dat na hun aanhouding op 16 augustus 2018 de golf van 160 inbraken abrupt stopte. Net zoals een soortgelijke reeks diefstallen langs de Belgische kust abrupt stopte toen de familie A. op 16 juli de grens overstak met Nederland. (OSM)