Hof van beroep neemt zaak over schadevergoedingen Lernout & Hauspie in beraad

©THIERRY ROGE Belga
©THIERRY ROGE Belga

Het hof van beroep in Gent heeft vrijdagmorgen de burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H) in beraad genomen en het zal ten vroegste op 10 december 2021 een uitspraak doen over de mogelijke schadevergoedingen. Er blijven nog 8.000 à 9.000 burgerlijke partijen over, stelde voorzitter Philippe Janssens.

Het spraaktechnologiebedrijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding.

Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Zes gewezen bestuurders

Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maakten toen nog aanspraak op een schadevergoeding.

Ze hoopten vooral op een veroordeling van bedrijfsrevisor KPMG, die in tegenstelling tot andere beklaagden wel over voldoende financiële middelen zou beschikken. Het Gentse hof van beroep oordeelde eerder al dat KPMG geen schadevergoedingen moet betalen.

Alleen zes vroegere bestuurders, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, komen nog in aanmerking voor het betalen van een schadevergoeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier