Hells Angel krijgt vijf jaar voor twee cannabisplantages en bezit van een arsenaal aan wapens

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 48-jarige Hells Angel uit Gent is in beroep veroordeeld tot in totaal vijf jaar cel voor het runnen van twee cannabisplantages. Naast een plantage in het Nederlandse Goes werden ook in Alveringem drugs gekweekt. Bij verstek in beroep, kreeg hij zeven jaar cel.

Op 6 januari 2016 werd achter de gemeentelijke feestzaal in Leisele, deelgemeente van Alveringem, een cannabisplantage ontdekt. De politie had informatie gekregen en begon in september 2015 met observaties en telefonieonderzoek bij onder meer spilfiguur van de Hells Angels Philippe D. (47) uit Gent.

Hij werd eerder al veroordeeld voor het runnen van cannabisplantages. Toen ze uiteindelijk de loods binnenvielen, werd een professionele plantage van 1.200 planten aangetroffen. Op hetzelfde moment werd ook binnengevallen in een loods in het Nederlandse Goes. Daar werden ruim 5.000 planten ontdekt.

In het clubhuis van de Hells Angels in Gent werd dan weer een wapenarsenaal aangetroffen waaronder knuppels, een uitschuifbare matrak, stokken, baseballbats, werpsterren, boksijzers en bijlen.

Neanderthalers

“Precies zoals de Neanderthalers”, schertste de procureur-generaal. Met 4 jaar kreeg D. de zwaarste celstraf, maar het parket ging in beroep. Voor D. –die in september vorig jaar niet kwam opdagen voor zijn proces- vorderde de procureur-generaal vier jaar cel en nog eens drie jaar voor de wapens. Het hof volgde de vordering van de procureur-generaal en veroordeelde D. bij verstek tot vier jaar voor de kweek van cannabis en verklaarde ook 250.000 euro aan inkomsten verbeurd.

Bovendien kreeg hij nog eens drie jaar effectief voor de wapens waardoor hij in totaal voor zeven jaar naar de gevangenis moet. D. tekende echter verzet aan. Zijn advocaat vond zeven jaar sterk overdreven. Bovendien gaat het volgens hem ook over feiten van eind 2015 tot begin 2016.

“Al meer dan vijf jaar geleden dus. Intussen heeft meneer zijn leven weer op de rails en hij werkt ook zes dagen op zeven.” Hij vroeg de gevangenisstraf voor de cannabis terug te brengen naar maximaal drie jaar en voor het bezit van de wapens een werkstraf.

Van zeven naar vijf jaar celstraf

Procureur-generaal De Smet vorderde daarentegen opnieuw zeven jaar cel. “Was hij niet de leider van de bende, was hij zeker en vast de regisseur, want bij hem zijn de sleutels van de loods gevonden en in zijn wagen de afstandsbediening van de poort. Bovendien waren dat grote, professionele, kwaliteitsvolle plantages. Dan moet er ook een kwaliteitsvolle straf tegenover staan.”

De man is ‘Sergeant at arms’ bij de Hells Angels en bovendien al eens veroordeeld voor zowel drugs als wapens. “Zoals de Neanderthalers bewapenen jullie zich om zich te beschermen tegen rivaliserende bende of om andere bendes aan te vallen. Het is niet dat jullie met ‘sponskes’ naar elkaar gooien.”

Het hof volgde die redenering, maar hield ook rekening met de lange procesgang. De straf werd daarom gemilderd naar drie jaar voor de plantages en twee jaar voor het wapenbezit: vijf jaar in totaal dus. Er werd ook 50.000 euro verbeurd verklaard.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier