Havenarbeiders riskeren strenge straf voor diefstallen uit containers in Zeebrugse haven

Redactie KW

Vier havenarbeiders riskeren voor de Brugse rechtbank een strenge straf voor diefstal van sterke drank, parfum en waspoeder uit containers op de terreinen van C.RO Ports in Zeebrugge. Voorman P.L. (51) uit Lissewege was volgens het parket de spilfiguur.

Het havenbedrijf C.RO Ports uit Zeebrugge kreeg al enige tijd met diefstallen uit containers te kampen toen een alerte chauffeur op 8 juli 2020 merkte dat het zegel van zijn huiftrailer op de grond lag. Er bleken enkele dozen uit de lading verdwenen waarna de controles verscherpt werden.

“Groot was de verbazing toen de directie op camerabeelden zag hoe de voorman met een kniptang de zegels van container verwijderde”, stelde de advocaat van C.RO Ports. “Deze man genoot na 32 jaar dienst het volste vertrouwen.”

De beelden wezen uit dat voorman P.L. ook op 2, 4 en 6 augustus diefstallen pleegde. De vijftiger had het vooral gemunt op dozen met alcoholische dranken. “Door zijn functie wist hij perfect waaruit de lading bestond”, ging de raadsman van de burgerlijke partij verder. “Soms vroeg hij anderen dokwerkers om bepaalde containers buiten het zicht van de camera’s te plaatsen.”

Omdat de camerabeelden maar een maand bewaard worden konden maar vier feiten ten laste worden gelegd aan P.L. Ook zijn collega’s W.D. (60) uit Dudzele, J.A. (37) uit Bredene en M.C. (42) werden voor de rechter gedaagd.

Volgens het parket was P.L. de spilfiguur van een bende die sinds begin 2020 diefstallen pleegde op de kaaien. “De kniptang werd in zijn locker teruggevonden”, stelde procureur Yves Segaert-Vandenbussche.

Huiszoeking

“Bij een huiszoeking in zijn woning werden grote hoeveelheden alcohol, parfums en wasmiddel aangetroffen. Uit berichten op zijn gsm bleek duidelijk dat hij de gestolen drank doorverkocht. De andere beklaagden gingen snel tot bekentenissen over. Deze vier aasgieren maakten misbruik van hun jarenlange staat van dienst om zich schaamteloos te verrijken.”

De procureur vroeg een strenge straf voor de vier. Volgens Peter Crutelle, de advocaat van P.L., is het standpunt van het parket buiten alle proportie. “Mijn cliënt beging een grote stommiteit maar was totaal geen bendeleider”, pleitte hij. “Hij heeft zijn ganse carrière overboord gegooid voor enkele dozen met drank.”

“Die verkocht hij niet maar hij deed er anderen een plezier mee. Het merendeel van de goederen die in zijn woning werden aangetroffen kocht hij trouwens samen met zijn vrouw in Auchan. Door de coronacrisis sloegen ze grote voorraden in.”

P.L. vroeg een werkstraf. De drie naderen drongen aan op de gunst van de strafopschorting. Hun advocaten benadrukten dat zij een beperkt aandeel hadden in de feiten. De uitspraak volgt op 17 juni.

(AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier