Handelaar uit Oostende moet Hugo Boss 3.850 euro schadevergoeding betalen

Redactie KW

Kledingmerk Hugo Boss krijgt een schadevergoeding van 3.850 euro van een 51-jarige man uit Oostende die handelde in namaakspullen. Dat heeft de rechter in Veurne beslist. In zijn winkel werden 77 namaakkledingstukken gevonden van Hugo Boss.

In de zomer van vorig jaar drong de economische inspectie de winkel van de 51-jarige T.H. in de Sint-Sebastiaansstraat in Oostende binnen. Aanleiding was het feit dat ze in de etalage een dure jas zagen hangen waarvan ze vermoedden dat het namaak was.

“Dat bleek te kloppen en in totaal werden nog tientallen spullen in beslag genomen om na te gaan of ze namaak waren”, zegt de procureur. “Het ging om merken zoals Versace, Hugo Boss en. Er werd een onderzoek gevoerd door de rechtenhouders en die bevestigden dat het namaak was.”

Enkel Hugo Boss stelde zich burgerlijke partij. Zij eisten traditioneel een schadevergoeding van 50 euro per gevonden kledingstuk dat namaak was. Het ging daar om 77 stuks en dus werd een schadevergoeding van 3.850 euro toegekend. De handelaar zelf kreeg 4.000 euro boete en zijn firma, die intussen failliet is, 40.000 euro boete.

Dacht dat het echt was

De advocaat van T.H. had de vrijspraak gevraagd. “Hij was te goeder trouw en dacht echt dat het om de echte kleding ging. Hij kocht al zijn kledij aan bij grote leveranciers, vooral in het zuiden van Frankrijk en Italië. Een van de in beslag genomen merken is Versace 1969. Dat is geen namaak maar komt van Versace zelf en dient als outletkledij.” De rechter geloofde dat niet omdat in zijn stock van 5.000 artikelen heel wat spullen namaak bleken te zijn. Al die spullen zullen worden vernietigd.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.