Hand raakt geplet in drukpers: failliete drukkerij uit Heule riskeert fikse boete

Het bedrijf ging eind 2020 failliet. © CHH
Redactie KW

De voormalige drukkerij Hoorens Printing uit Heule en haar toenmalige zaakvoerder riskeren voor de Brugse strafrechtbank een fikse geldboete voor een arbeidsongeval waarbij een interimarbeider zware verwondingen opliep aan zijn rechterhand.

Op 11 mei 2019 moest het slachtoffer een drukpers reinigen bij Hoorens Printing in Heule. Zijn rechterhand werd plots gegrepen door de drukrollen waardoor zijn pink, ring- en middelvinger geplet raakten. Door het ongeval is de twintiger uit Vichte het gevoel in die drie vingers kwijt. Hij kan ze ook niet meer volledig strekken en is daarom voor tien procent blijvend arbeidsongeschikt.

Geen beschermend rooster

Volgens het arbeidsauditoraat waren er enkele welzijnsinbreuken die tot het ongeval hebben geleid. “Zo was er voor de drukpers geen risicoanalyse opgesteld”, verduidelijkte arbeidsauditeur Evi De Clercq. “Er waren ook geen schriftelijke instructies voor handen en bovendien ontbrak een beschermend rooster aan de machine. Het bedrijf was goed op de hoogte van dat mankement.”

Voor het bedrijf, dat eind 2020 failliet ging, vroeg De Clercq een geldboete van 24.000 euro. Toenmalig bestuurder C.H. (59) riskeert 4.800 euro boete. De advocaat van C.H. gaf de gebreken toe maar stelde dat de man daar niet voor verantwoordelijk was. “Alle nodige veiligheidsprocedures waren aanwezig maar werden niet toegepast”, pleitte hij. “Hij was zelf ook niet op de hoogte van die ontbrekende roosters. Het slachtoffer kreeg geen handschoenen omdat hij enkel drukwerk moest stapelen. Hij moest helemaal niet in de buurt van de persen komen.”

De rechtbank doet uitspraak op 14 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier