Gerecht klist autodieven maar kan gestolen Mercedessen niet meer traceren

© iStock
© iStock
Redactie KW

De Poolse autodieven die onder meer in Kuurne en Brugge toesloegen, zijn na amper maand geïdentificeerd, maar nog niet allemaal gevat. De gestolen Mercedessen blijven ook onvindbaar.

De ene in de cel na een arrestatie op de luchthaven in Zaventem, de andere in de cel in Duitsland en nog een derde op de vlucht voor het gerecht in Nederland. Amper een maand nadat in de zomer van 2020 in garages in Brugge, Dendermonde en Kuurne vier exclusieve Mercedessen gestolen werden, kon het gerecht de drie Poolse daders identificeren. Ze stonden maandag voor de rechter in Kortrijk terecht. “Mijn auto’s zag ik jammer genoeg niet meer terug”, aldus autohandelaar Arne Van Renterghem (25) van Arvaro Automotive in Kuurne.

Tussen 9 juli en 5 augustus 2020 verdwenen bij garage Deboo in Brugge, Arvaro Automotive in Kuurne en garage Desmedt in Dendermonde vier Mercedessen. Telkens bleken de dieven er met een eigen sleutel, die wellicht de frequentie van de oorspronkelijke afstandsbediening had gekopieerd, in geslaagd met de auto’s vandoor te gaan. Een Mercedes E200 Break in Brugge, een Mercedes CLA in Dendermonde en een Mercedes CLA45 AMG en C63 AMG in Kuurne.

Verkenning

Onderzoek maakte duidelijk dat de daders telkens in de dagen die aan de diefstallen vooraf gingen, een voorverkenning uitvoerden. Pawel M. bracht met Karolina S. een bezoekje aan de getroffen autohandelaars. Ze deden zich voor als geïnteresseerde kopers. Wellicht konden ze op die momenten de startcode van de voertuigen ontrafelen. Zo konden ze later met één druk op hun eigen afstandsbediening met de wagens wegrijden.

Op 31 juli 2020 kon de gestolen Mercedes uit Dendermonde in het Nederlandse Roermond teruggevonden worden. Een jeton van een carwash in Helmond en de nummerplaat van een Fiat Punto met Nederlandse nummerplaat op de ANPR-camera’s in de buurt leidde naar Karolina S. uit Helmond. Zij is nog altijd voortvluchtig.

Andere camerabeelden van gehuurde voertuigen brachten Pawel M., die toen in Tielt woonde, en zijn vriendin Anna L. in nauwe schoentjes. Zij huurden de voertuigen om naar en van de garages te rijden. De gestolen voertuigen verdwenen wellicht één voor één naar Nederland. “Wellicht om de onderdelen te demonteren en te verkopen”, vermoedt Arne Van Renterghem.

“De auto’s zomaar verkopen was bijna onmogelijk. De chassisnummers stonden overal geseind. De Mercedes die in Nederland is teruggevonden, daarvan was het interieur zwaar beschadigd, hoorde ik van een collega. De daders zochten tot ze het navigatiesysteem vonden en konden verwijderen, zodat de track and trace uitgeschakeld kon worden. Zelf zag ik de twee Mercedessen die bij mij verdwenen nooit meer terug. Ik had nog gehoopt dat de daders na hun arrestatie zouden opbiechten waar ze konden teruggevonden worden, tevergeefs. Ik zakte niet meer naar de rechtbank af om schadevergoeding te vragen. Waarom ook? Om geld te eisen van gasten die er toch geen hebben? Ik heb al te veel tijd verspild in de rechtbank. Zulke gasten zouden nooit meer mogen vrijkomen. Ze roven zomaar spullen weg waar ik hard voor moet werken. Als ze gevat worden, zitten ze gewoon hun tijd uit. Maar het geld dat ze opstreken, blijft in hun zakken.”

Uitlevering

Het Belgische gerecht heeft aan Duitsland de uitlevering van Pawel M. gevraagd. Dat loopt niet van een leien dakje omdat hij eerst ook daar nog een celstraf uit te zitten heeft. Tegen Karolina S. is een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd maar zij loopt voorlopig nog vrij rond.

Anna L., de vriendin van Pawel M., kon op 21 augustus 2020 op de luchthaven van Zaventem gearresteerd worden. Sindsdien verblijft ze in de gevangenis van Brugge. “Een nachtmerrie. Ik heb met die diefstallen niets te maken”, vertelde ze aan de rechter in Kortrijk. “Ik was niet bij de voorverkenningen en ben op geen enkele camera te zien. Pawel had me beloofd zijn leven te beteren maar hij heeft mijn vertrouwen misbruikt. Ik huurde enkele wagens, maar wist niet dat die zouden dienen om andere voertuigen te stelen. Ik had geen diefstallen nodig om rond te komen. Ik verdiende zelf geld als websitebouwer. Nu wil ik na mijn vrijlating alleen maar naar mijn familie in Polen terugkeren. “Dat haar Pools telefoonnummer in de buurt van één van de plaatsen van de diefstallen getraceerd kon worden, betekent niet dat ze daar zelf ook was”, vond haar advocaat Kris Vincke. “Pawel verwisselde soms de SIM-kaartjes. Ze smeekte hem op 9 juli nog niets doms te doen toen hij haar een website toonde waarop inbrekersmateriaal kon gekocht worden.”

De rechter velt op 26 april een vonnis over het lot van Anna L. Voor de twee anderen volgt het proces op een latere datum. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier