Alveringem recupereert 800.000 euro brandweerkosten van Belgische staat

© gf
© gf
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

De gemeente Alveringem heeft na zeven jaar een rechtszaak gewonnen tegen de Belgische staat en krijgt daardoor 800.000 euro plus intresten terug als bijdrage in de kosten van brandweerbeveiliging.

“Alveringem heeft geen eigen brandweerkorps en is altijd bereid geweest om een correcte bijdrage te betalen in de kosten van brandweerbescherming door naburige korpsen”, zegt Alveringems burgemeester Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen). “Begin 2014 kreeg het gemeentebestuur een rekening in de bus, waarbij met terugwerkende kracht voor de jaren 2006 tot en met 2010 reusachtige supplementen werden ingevorderd, tot meer dan het dubbele van wat vroeger werd betaald. Drie jaar later volgden nog soortgelijke rekeningen voor de jaren 2011 en 2012. We hebben ons daar met alle middelen tegen verzet. De afrekeningen waren immers volkomen ondoorzichtig en de invordering van de supplementen laattijdig wegens ingetreden verjaring. De betaling kon ook niet worden verhinderd omdat de provinciegouverneur eigenmachtig het geld van de gemeenterekeningen kan laten overschrijven.”

Volledig in het gelijk gesteld

Samen met de gemeentebesturen van Jabbeke en Wielsbeke deed Alveringem een beroep op advocaat Arnoud Declerck van het Kortrijkse kantoor DLPA. “Na zeven jaar procedure zijn de besturen volledig in het gelijk gesteld”, vervolgt Liefooghe. “Eerder al werden de beslissingen van de gouverneur en de minister van Binnenlandse Zaken nietig verklaard door de Raad van State. Vorige week heeft het hof van beroep in Gent beslist dat de Belgische staat alle onwettig geïnde supplementen moet terugbetalen, verhoogd met intresten. Wij zijn bijzonder opgezet met het bereikte resultaat, al betreuren wij dat de besturen een jarenlange juridische strijd moesten voeren om de onverschuldigde bijdragen te recupereren.” Jabbeke krijgt 2,5 miljoen euro terug, Wielsbeke ruim 1,4 miljoen euro. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier