Gemeente Knokke moet peperdure kunstwerken teruggeven

De beelden in kwestie (MM)
Redactie KW

De hazendiscussie met als inzet kunstwerken ter waarde van 20 miljoen euro in Knokke-Heist is voorlopig beslecht. De rechter in kortgeding besliste dat de gemeente een dwangsom van 100.000 euro per dag moet betalen als ze de weggehaalde kunstwerken niet teruggeven.

Maar volgens curator Alexander Tuteleers is over het al dan niet rechtmatig plaatsen van de beelden niet geoordeeld. “Tot een dwangsom zal het zeker niet komen”, zegt het gemeentebestuur.

Even terug naar vorige maand: in het natuurgebied van het Zwin werden zestien grote bronzen hazenbeelden neergepoot door curator Alexander Tuteleers in het kader van Sculpture Link. Waarde van de indrukwekkende verzameling kunstwerken? Een slordige 20 miljoen euro.

Het was dan ook een huzarenstukje om de werken van Barry Flanagan verzameld én in Knokke-Heist te krijgen. Na enkele dagen waren 14 van de 16 beelden evenwel ‘plots’ verdwenen. Gestolen, brieste Tuteleers. Ook al wist hij op dat moment al dat het de gemeente Knokke-Heist was die de kunstwerken liet weghalen, zei het gemeentebestuur.

Geen vergunning

“Zonder vergunning kunnen we niet tolereren dat er zomaar kunstwerken worden neergepoot. Zeker niet in natuurgebied”, stelde burgemeester Piet De Groote. Want wat bleek? Voor het evenement had de curator volgens de burgemeester helemaal geen geldige vergunning. Al betwistte Tuteleers dat zelf met klem.

Hij sprak van een persoonlijke vete en druk van het gemeentebestuur om de toelating in te trekken. “Klopt niet”, repliceerde de burgemeester. “Er was simpelweg geen geldige vergunning. Het is hier geen jungle. We vermijden hiermee ook dat de Zeedijk en handelskern overspoeld worden door niet-vergunde kunstwerken, handelswaar, reclameborden of andere storende elementen.”

De curator zag zijn openluchtexpo zo in het water vallen, en besliste naar de rechtbank te stappen. De rechter in kortgeding heeft nu een uitspraak gedaan in de zaak. “De gemeente moet een dwangsom van 100.000 euro betalen per dag dat ze de beelden niet teruggeven aan de rechtmatige eigenaar”, zegt Tuteleers.

“Over het al dan niet rechtmatig plaatsen van de beelden is geen uitspraak gedaan door de voorzitter.” De curator bekijkt ook of er schade is aan de beelden. De zaak zal later nog ten gronde gepleit worden.

Niet geoordeeld

“We gaan de beelden uiteraard meteen ter beschikking stellen van de tegenpartij, we hebben ook gecommuniceerd waar de eigenaren ze kunnen ophalen”, zegt schepen Anthony Wittesaele.

“Ook heeft het Agentschap Binnenlands Bestuur ook nog laten weten dat we het evenement terecht verboden hebben. Eigenlijk hebben we dus goed nieuws gekregen in de rechtbank, want tot een dwangsom zal het niet komen. Het was nooit onze bedoeling om de beelden achter te houden.”

De curator zelf laat weten dat hij niet akkoord is met het de beweringen van het gemeentebestuur alsof hij de zaak verloren heeft. “Over het al dan niet rechtmatig plaatsen van de beelden werd helemaal niet geoordeeld. Dit werd trouwens niet eens door de gemeente gevraagd”, aldus Tuteleers.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier