Geldezel vraagt vrijspraak: “Bankkaart en pincode kwijt na dronken avond”

De beschuldigde beweert zijn bankkaart en code verloren te zijn tijdens een dronken avond. © Pixabay
Redactie KW

Een 21-jarige man vraagt in beroep de vrijspraak nadat hij zijn bankrekening ter beschikking stelde van een phishingbende. “Er is geen bewijs dat hij bewust zijn rekening ter beschikking stelde.”

In aug

ustus 2019 maakte een criminele bende een slachtoffer uit Zedelgem liefst 17.000 euro armer via phishing. Het ontfutselde bedrag werd via diverse rekeningen versluisd naar het buitenland. Onderzoek wees uit dat een deel van het geld een tussenstop had gemaakt op onder meer de bankrekening van P.N. (21) uit Brugge.

Als zogenaamde geldezel had hij tegen betaling zijn bankkaart en code ter beschikking gesteld van de bende. Het geld – zowat 3.000 euro – kwam op zijn rekening en werd er die dag nog cash afgehaald. P.N. kreeg een jaar cel met uitstel, maar ging in beroep. Zijn advocate beweert dat de toen 19-jarige jongeman zijn bankkaart met pincode op een dronken avond heeft verloren.

Cardstop niet gebeld

“Omdat hij lui en laks was, heeft hij Cardstop niet gebeld. Bovendien stond er toch geen geld meer op de rekening. Er is geen bewijs dat hij meegewerkt heeft.”

Maar toen er plots geld op zijn rekening kwam, sloot hij ze toch af. “Hij rijdt zich vast in zijn verklaringen”, merkte de procureur-generaal op. “Hij trekt het zich niet aan, zijn rekening is leeg, maar een plotse transactie ziet hij wel en daarvoor moet hij zelfs de gsm van zijn vader gebruiken. Als zijn rekening toch leeg was, waarom kijkt hij dan? Hij gebruikt drugs en heeft geen geld. Dus ofwel dealt hij, ofwel probeert hij geld op een andere manier te verdienen.” Uitspraak op 18 mei. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier