Geldboete voor arbeidsongeval op landbouwbedrijf

Een 53-jarige landbouwer uit Wijtschate heeft in de Brugse rechtbank een geldboete gekregen van 4.800 euro, waarvan de helft met uitstel, voor onopzettelijke slagen en verwondingen.

©djedzura Getty Images/iStockphoto
©djedzura Getty Images/iStockphoto

Op 12 december vorig jaar was een Burkinese seizoensarbeider uit het nabije asielcentrum spruiten aan het oogsten op het landbouwbedrijf van H.V. in Wijtschate.

Hij zat op een rooimachine, maar toen een spruitenstruik plots de verkeerde kant opviel en hij die nog probeerde te recupereren liep het mis. De mouw van het slachtoffer kwam vast te zitten in het snijdende deel van de machine waarna zijn rechterhand werd opengereten. Het kwam net niet tot een amputatie.

Geen risicoanalyse

Omdat het snijblad onvoldoende was afgeschermd en er ook geen risicoanalyse bestond voor de machine werd H.V. voor de strafrechter gedaagd.

De arbeidsauditeur vroeg acht maanden celstraf met uitstel, maar de verdediging drong aan op de opschorting. “Mijn cliënt kocht de machine tweedehands en meende dat ze aan alle normen voldeed”, pleitte advocate Sara Torrekens. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.