Geen straf voor man die politie uitmaakte voor “zielige flikjes” tijdens uit de hand gelopen controle in Bredene

Redactie KW

Een 56-jarige Antwerpenaar is voor de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan weerspannigheid. Omdat het onderzoek te lang aansleepte legde de rechtbank J.S. geen straf meer op. Voor smaad werd hij vrijgesproken.

Op 9 juni 2019 plaatste de politie J.S. in Bredene aan de kant na een verkeersinbreuk. De vijftiger weigerde zijn boorddocumenten af te geven en ging volgens het parket fysiek en verbaal agressief tekeer. Een agent greep naar pepperspray waarop de Antwerpenaar zijn papieren overhandigde, om ze vervolgens direct terug af te nemen. Hij weigerde elke medewerking en werd opgepakt.

Op het politiecommissariaat beweerde J.S. een Hells Angel te zijn. Hij maakte de agenten uit voor “zielige flikjes” en “klootzakken” en riep naar een motard dat hij zijn “moeder wel zou vinden”. De procureur wees op het uitgebreide strafregister van J.S., die al meerdere zware celstraffen opliep, al een paar keer werd geïnterneerd en zelfs ooit werd weggestuurd uit het leger.

De advocaat van J.S. kwam met ander verhaal. “De politie zei dat mijn cliënt in de wagen moest blijven zitten”, aldus meester Stijn Leliaert. “Toen hij toch wou uitstappen omdat het heet was in zijn wagen, duwden ze het portier tegen zijn knie. Er vielen woorden, maar van fysiek geweld was geen sprake.”

De politierechter gaf J.S. eerder al 640 euro boete voor de verkeersinbreuk. Meester Leliaert vroeg om die straf als voldoende te beschouwen. Hij wees ook op de lange duur van het onderzoek en de overschrijding van de redelijke termijn. De rechtbank volgde hem daarin. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.