Gedupeerden Lernout & Hauspie krijgen 20 jaar na faillissement uitsluitsel over schadevergoedingen

© BELGA

Het hof van beroep in Gent zal op vrijdag 10 december uitspraak doen over de mogelijke schadevergoedingen in de fraudezaak rond het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H), dat in 2001 failliet ging. Het hof zal na het arrest vier computers ter beschikking stellen om slachtoffers hun vergoeding te laten opzoeken, want er blijven nog 8.000 à 9.000 burgerlijke partijen over.

Het spraaktechnologiebedrijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maakten toen nog aanspraak op een schadevergoeding. Ze hoopten vooral op een veroordeling van bedrijfsrevisor KPMG, die in tegenstelling tot andere beklaagden wel over voldoende financiële middelen zou beschikken. Het Gentse hof van beroep oordeelde eerder al dat KPMG geen schadevergoedingen moet betalen. Alleen zes vroegere bestuurders, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, komen nog in aanmerking voor het betalen van een schadevergoeding.

Meermaals uitgesteld

De afhandeling van de schadevergoedingen werd al ettelijke keren uitgesteld. Vorig jaar gebeurde dat nadat Deminor besliste om de schadeclaims te laten vallen, aangezien de partijen niet de middelen hebben om schadevergoeding te betalen. De zaak werd toen uitgesteld naar 5 juni, maar ook die datum werd niet gehaald. Door de coronacrisis werden bepaalde conclusietermijnen verlengd, waardoor de zaak niet kon gepleit worden. Het hof nam uiteindelijk in december 2020 de zaak in beraad, en heeft een jaar later het arrest klaar.

“De eerste kamer van het hof van beroep zal uitspraak doen in de zaak, maar gelet op de actuele toestand inzake coronabesmettingsgevaar wordt gevraagd zich zoveel als mogelijk niet naar het gerechtsgebouw te verplaatsen”, meldt persrechter Martin Minnaert. “In het gerechtsgebouw zullen na de uitspraak van het hof in openbare terechtzitting en de dagen nadien ook vier computers ter beschikking worden gesteld van de partijen om het arrest in te zien.”

Amerikaanse beleggers kregen schadevergoedingen

Als er een schadevergoeding komt, zullen de Belgische gedupeerden meer dan 15 jaar langer hebben moeten wachten dan de beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in LHSP (Lernout & Hauspie Speech Products) via de Amerikaanse beurs Nasdaq. In 2005 en 2007 zijn in de Verenigde Staten ‘settlements’ uitgevoerd waarbij schadevergoedingen betaald werden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier