Funderingsbedrijf krijgt boete van 24.000 euro nadat werknemer ei zo na been kwijtspeelde op werf Oostends politiekantoor

Ferdi Mathys kan zijn been niet langer gebruiken. © AF
Redactie KW

Een Kortrijks funderingsbedrijf heeft in de Brugse rechtbank een geldboete gekregen van 24.000 euro, de helft met uitstel, voor een zwaar arbeidsongeval waarbij een 39-jarige Oostendenaar bijna zijn rechteronderbeen verloor.

Op 29 januari 2018 monteerde Ferdi Mathys samen met twee collega’s een heikraan op de werf van het nieuwe politiecommissariaat in de Lijndraaiersstraat in Oostende. Maar toen de boorkop op de grond werd geplaatst, liep het fout. Door een zwakte in de ondergrond zakte het acht ton zware gevaarte vier meter naar beneden en zwiepte de staalkabel waaraan het ding vasthing met een rotvaart tegen het rechteronderbeen van Ferdi, die achter de kraan stond.

“Kan niet meer met kinderen op strand spelen”

De papa van drie jonge kinderen werd weggekatapulteerd en zijn been hing enkel nog met vel en pezen aaneen. “In het ziekenhuis konden ze mijn been redden maar het gebruiken kan ik sindsdien niet meer”, vertelde de Oostendenaar tijdens het proces in de Brugse rechtbank. “Na mijn verblijf in het ziekenhuis heb ik thuis anderhalf jaar in een ziekenhuisbed gelegen. Ik was een fervent longboarder en hiphopdanser, maar nu zit ik aan het huis gekluisterd. Ik kan mij alleen nog voortbewegen op krukken. Ik verhuisde tien jaar geleden van Gent naar Oostende, maar met mijn kinderen op strand spelen, lukt niet meer.”

De inspectie stelde diverse inbreuken op de veiligheidsvoorschriften vast waarna Votquenne Foundations, de toenmalige werkgever van Ferdi, voor de rechter werd gedaagd. “De arbeiders waren onvoldoende opgeleid om dergelijke werken uit te voeren en stonden in de gevarenzone”, stelde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “Er was geen risicoanalyse uitgevoerd, waardoor er met de puntbelasting van de ondergrond geen rekening was gehouden”.

De advocaten van het Kortrijkse bedrijf met maatschappelijke zetel in Trazegnies pleitten tevergeefs dat er sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. “Het was een slechte beslissing om die boorkop op de grond te zetten, want die arbeiders hadden daar geen instructies voor”, stelde meester Ludo Ockier. “Maar men kon onmogelijk weten dat de grond net op dat punt verzwakt was. Het was een spijtig ongeval waaraan mijn cliënt geen schuld had.”

De rechter zag dit evenwel anders en veroordeelde Votquenne Foundations tot een geldboete van 24.000 euro, de helft met uitstel.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier