Fransman rijdt met Aixam zonder geldig rijbewijs en veroorzaakt ongeval

De politierechter in Ieper heeft een 48-jarige Fransman uit Houtkerke veroordeeld nadat die in Krombeke met zijn Aixam een ongeval veroorzaakte. De man had te diep in het glas gekeken en kon geen rijbewijs voorleggen. Zijn advocaat merkte op dat de man in Frankrijk geen rijbewijs nodig heeft voor zijn voertuig en in België dat niet kan krijgen.

In Frankrijk heeft de beklaagde geen rijbewijs nodig voor zijn Aixam, omdat hij geboren is voor januari 1988.© Aixam
In Frankrijk heeft de beklaagde geen rijbewijs nodig voor zijn Aixam, omdat hij geboren is voor januari 1988.© Aixam

De Fransman verscheen voor de politierechter nadat hij met zijn Aixam op 16 juni 2019 een ongeval veroorzaakte nabij Krombeke bij Poperinge. F.P. had op het moment van de aanrijding te diep in het glas gekeken. Bij controle van zijn papieren bleek dat de man geen geldig rijbewijs op zak had. Tenslotte moest de beklaagde zich verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen, omdat zijn passagier verwondingen opliep bij de aanrijding.

Meester Herman Baron, die het opnam voor de Fransman, ontkende de alcoholintoxicatie niet, maar stelde zich wel vragen bij de twee andere tenlasteleggingen. “Wat moet die man doen? In Frankrijk heeft hij geen rijbewijs nodig voor zijn Aixam, omdat hij geboren is voor januari 1988. Een Belgisch rijbewijs kan hij wellicht niet behalen, omdat hij geen Belgische onderdaan is.”

Onopzettelijke slagen en verwondingen

“Ook heel vreemd: op het Belgische proces-verbaal staat dat zijn passagier gewond is, terwijl er de Franse gendarmerie schrijft dat er een geen geblesseerden zijn. Wie moeten we geloven?”, aldus meester Baron. De rechter bekijkt het dossier grondig en veroordeelde de man tot een geldboete van 1.600 euro, waarvan de helft met uitstel en een rijverbod van 45 dagen. Voor het rijden zonder geldig rijbewijs krijgt de man nog eens 1.600 euro boete, waarvan de helft met uitstel en een rijverbod van 1 maand. Volgens de rechtbank is er wel degelijk sprake van onopzettelijke slagen en verwondingen. De rechtbank oordeelde ook dat de beklaagde weldegelijk een geldig rijbewijs nodig heeft als hij zich op onze wegen begeeft.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.