Frans duo staat terecht voor 18 fietsdiefstallen in Izegem en Roeselare

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

“De kans dat ik ook maar één euro krijg, is zo goed als onbestaande.” Tot die ontnuchterende vaststelling kwam een oudere man uit Izegem, samen met vijf andere slachtoffe na afloop van een proces tegen twee Franse fietsdieven op de rechtbank in Kortrijk. Het duo ging er in het najaar van 2020 in Izegem en Roeselare met 18 dure, elektrische fietsen vandoor.

Op 25 november 2020 kon na de aangifte van een fietsdiefstal in Izegem een verdacht Frans voertuig op camerabeelden opgemerkt worden. Het slachtoffer vond na een oproep op Facebook in de buurt van een feestzaal zijn gestolen tweewieler tussen het struikgewas terug.

Tien dagen na de diefstal dook de Franse Peugeot van Khadidja H. (27) uit Tourcoing aan die bewuste plek op. Haar neef Lahcen D. (23) uit Rijsel zat naast haar als passagier. De politie kon beiden in de boeien slaan. Aanvankelijk ontkende D. zijn betrokkenheid. Naar eigen zeggen was hij zelfs minderjarig. Maar algauw ging hij door de knieën en bekende maar liefst 18 diefstallen van dure, meestal elektrische fietsen in Izegem en Roeselare. “Mijn nicht kwam met het idee en reed rond op zoek naar fietsen. We verkochten ze in Frankrijk voor 50 euro. Ikzelf kreeg 10 euro, zij 40 euro. We deden het omdat we anders te weinig geld hadden.”

Lesje geleerd

Khadidja H. hield vol dat ze van het handeltje in gestolen fietsen van haar neef niets afwist. “Ik dacht dat hij fietsen aan- en verkocht. Ik wist niet dat ik eigenlijk rondreed om gestolen fietsen op te halen.” Ze vroeg de vrijspraak. Net als haar neef verblijft ze ondertussen vijf maanden in de cel. “Ik heb spijt, maar heb geen geld om de slachtoffers terug te betalen”, aldus Lahcen D. “Ik heb wel mijn lesje geleerd. Ik zal werk zoeken en mijn leven beteren.”

De openbare aanklager eiste een celstraf van 18 maanden en een boete van 800 euro. “Mijn zoontje kreeg de gestolen mountainbike cadeau van zijn doopmeter”, vertelde de vader van een slachtoffertje. “Zo zie je maar: voor jou is het gewoon maar een fiets, voor de slachtoffers soms heel wat meer”, richtte de rechter zich nog streng tot Lahcen D. “Een nieuwe fiets kost me al gauw twee maanden pensioen”, zuchtte de oudere man uit Izegem. Op 10 mei velt de rechter een oordeel. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.