Forse boetes voor sociale dumping en zwaar arbeidsongeval bij metaalconstructeur

© Getty Images/EyeEm
© Getty Images/EyeEm

Een metaalconstructeur uit Oostrozebeke is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot een geldboete van 114.000 euro, waarvan 33.000 euro effectief. Een Roemeense arbeider raakte zwaargewond toen een stalen balk van twee ton op hem viel. Naar aanleiding van dat arbeidsongeval kwam bovendien sociale dumping aan het licht.

De Roemeense arbeider werkte als lasser in het atelier van Metaalbouw Vandekerckhove in Oostrozebeke. Op 7 september 2016 stond een stalen balk van 16 meter lang op een aantal schragen. Tijdens de werken kwam het gevaarte van twee ton op het slachtoffer terecht.

“Gelukkig viel de poutrel langs de ene kant nog op een aantal goederen, anders was het zeker fataal geweest”, aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. N.V. liep onder andere een gebroken rugwervel en een gescheurde aorta op. Het slachtoffer lag een week in een kunstmatige coma en twee maanden in het ziekenhuis.

Meerdere welzijnsinbreuken

Het bedrijf meldde het arbeidsongeval pas een kleine week later aan de bevoegde instanties. Dat bemoeilijkte de vaststellingen, maar volgens het arbeidsauditoraat waren er sowieso meerdere welzijnsinbreuken. Zo had de arbeider geen specifieke opleiding gekregen om veilig te kunnen werken.

Daarnaast bleek ook dat de vier Roemeense lassers gedetacheerd werden door een Pools bedrijf. In de praktijk hadden ze echter geen enkele band met Polen. “Voor ons telt de realiteit op de werkvloer. Het gaat hier dus om sociale dumping”, stelde De Ketelaere.

Geen sociale fraude

De verdediging pleitte dat het steeds moeilijk is om geschikte werkkrachten te vinden. “Die Poolse firma is gespecialiseerd in metaalconstructie en heeft zichzelf aangeboden”, aldus meester Kenny Decruyenaere.

Volgens de advocaat stonden de Roemeense arbeiders wel degelijk onder het gezag van hun Poolse werkgever, waardoor van sociale fraude geen sprake zou zijn. Ook voor het arbeidsongeval vroeg de verdediging tevergeefs de vrijspraak. Het bedrijf had naar eigen zeggen ook absoluut niet de bedoeling om iets te verdoezelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier