Fietshersteller Marc (69) na 5 jaar onderzoek vrijgesproken voor diefstal fietsen bij ex-werkgever

Marc Renier is opgelucht. © LS
Redactie KW

33 jaar lang werkte hij met hart en ziel als fietshersteller voor fietsproducent Venturelli in Hooglede maar enkele maanden voor zijn pensioen diende het bedrijf klacht in tegen Marc Renier (69) uit Roeselare wegens jarenlange vermeende fietsdiefstallen. Na vijf jaar onderzoek sprak de rechter in Kortrijk hem vrij. “Ik gaf mijn hart en ziel aan het bedrijf maar kreeg een ezelstamp als afscheid”, blikt Marc met een zure blik terug.

In 1985 trad Marc bij de Hoogleedse fietsenproducent in dienst. Vroeger had hij zelf een fietsenwinkeltje maar bij de KMO vlakbij de deur kon hij zijn passie voor fietsen verder in dienstverband blijven uitvoeren. De band met ‘patron’ Julien Bonaventure was hartelijk, doorheen de jaren ontstond een vertrouwensband.

Toen de derde generatie het roer overnam, vertroebelde die relatie. De nieuwe zaakvoerder vond dat hij Marc op heterdaad betrapte toen hij een fiets in een bestelwagen laadde. Hij nam er ook aanstoot aan dat hij elk jaar een fiets weg gaf voor de tombola van de wijkwerking in zijn buurt, fietsen aan fikse kortingen verkocht en een ware fietsenwinkel aan onderdelen in zijn garage had liggen. “Zonder enig bewijs dat hij die fietsen had aangekocht”, aldus het bedrijf. “Dat verklaarde de jarenlange stocktekorten. Hij misbruikte het vertrouwen dat hij jarenlang genoot.”

Huiszoeking

Nog voor Marc bij zijn pensioen de deur van het fietsenbedrijf achter zich dicht trok, diende Venturelli klacht in. “Op een voormiddag stond de politie aan de deur terwijl ik aan het werk was”, aldus Marc. “Een huiszoeking, zo bleek. Ze namen alle fietsen en onderdelen mee waar ik geen factuur van had, zelfs de elektrische fiets van mijn echtgenote. Ze kon die middag niet eens meer op haar werk geraken. Ze beschuldigden mij van jarenlange diefstallen, stel je voor. En ik moest er dan nog mijn laatste 6 maanden werken, een lastige periode. De sfeer was onder het vriespunt gezakt, dat kan je je wel voorstellen.”

Geen bewijzen

Het gerechtelijk onderzoek duurde zo’n 4 jaar. Bij gebrek aan bewijzen seponeerde het parket de zaak. Marc mocht alle in beslag genomen fietsen en onderdelen terughalen. Maar dat was niet naar de zin van Venturelli, die op haar beurt haar ex-werknemer rechtstreeks dagvaardde, waardoor het toch nog tot een proces voor de rechtbank in Kortrijk kwam. Het bedrijf eiste zo’n 90.000 euro schadevergoeding.

“Schandalig”, vond Marcs advocaat Filip De Reuse. “Hij gaf 33 jaar lang alles voor het bedrijf, geen overuur was hem te veel. Hij was verantwoordelijk voor de elektrische fietsen. Regelmatig nam hij zelfs een elektrische fiets van het bedrijf mee naar huis om er in zijn vrije tijd nog eens naar te kijken, zo gepassioneerd was hij. ’s Anderendaags keerde hij er dan mee terug en was de fiets hersteld. Zonder daarvoor een euro meer te verdienen. Hij werd geflikt omdat het bedrijf niet wou toegeven dat er een zwart circuit was waarbij werknemers in het zwart ter compensatie van overuren of met cashbetalingen fietsen of onderdelen aan voordeliger prijzen konden kopen. Ook andere werknemers verklaarden dat dit vroeger een gangbare praktijk was. En de jaarlijkse sponsoring van een fiets voor het wijkcomité gebeurde in overleg met de vroegere zaakvoerder die dat natuurlijk niet meer wou of kon toegeven aan de jongere generatie die nu aan het roer staat. Een clash tussen de oude en nieuwe bedrijfscultuur dus waar Marc de dupe van was.”

De rechter vond na rijp beraad dat er geen objectieve elementen waren die Marc in een slecht daglicht konden stellen en sprak hem vrij. “Geen camerabeelden, geen ex-collega’s die over diefstallen getuigden. Integendeel, de collega’s waren erg verbaasd toen ze hoorden waar hij van verdacht werd”, klonk het in het vonnis.

Veel slapeloze nachten

“De vrijspraak is een grote opluchting en een troost”, aldus Marc. “Maar het neemt de zure smaak van de beschuldigingen niet weg. Vijf jaar lang kon ik me nauwelijks verdedigen en keken sommigen me met een scheef oog aan. Het deed wel deugd dat geen enkele ex-collega zich negatief over mij heeft uitgelaten. De goesting om nog aan fietsen te werken, is door de hele zaak verdwenen. Gelukkig kan ik wel nog regelmatig met vrienden of op een toertocht een ritje met mijn koersfiets maken. Hopelijk is die hele historie nu achter de rug. Het kostte mij en mijn echtgenote al veel slapeloze nachten. We konden wel steeds op de steun van onze advocaat rekenen, die ons niet alleen op de rechtbank maar ook op een menselijke manier telkens vooruit hielp.” (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.