Ex-onthaalmoeder uit Ardooie krijgt drie jaar voorwaardelijke celstraf voor dooreenschudden baby

Redactie KW

Een voormalige onthaalmoeder uit Ardooie heeft in de Brugse rechtbank drie jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor opzettelijke slagen en verwondingen aan een zes maanden oude baby. Het kind liep daarbij zware hersenletsels op. “Door haar jarenlange ervaring wist ze zeer goed dat een baby nooit ofte nimmer geschud mag worden.”

Op 14 augustus 2018 schudde S.L. (37) een zes maanden oude baby hevig dooreen in haar toenmalige crèche Cococinel langs de Beverensestraat in Ardooie. Het Ardooise jongetje liep bloedingen op in de hersenen en lag een week in coma. De artsen van het UZ Gent stelden het ‘shakenbabysyndroom’ vast en het kind zal zo goed als zeker blijvende visuele en motorische beperkingen aan het incident overhouden.

Opzettelijk?

De onthaalmoeder beweerde aanvankelijk dat het kind een “plotse aanval” had gekregen. Later verklaarde ze dat ze het krijsende jongetje uit haar handen had laten glippen en dat het daarbij zijn hoofdje had gestoten tegen de parkrand. Geconfronteerd met de bevindingen van de artsen gaf ze uiteindelijk toe dat ze het kind “misschien lichtjes geschud” had omdat het blauwe lippen vertoonde, naar adem hapte en het bewustzijn verloor. “Een paniekreactie”, stelde haar advocate Julie Desmet. “Ze verloor twee minuten haar verstand.”

Procureur Katlijn De Wispelaere haalde tijdens het proces snoeihard uit naar S.L. en vroeg vier jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk, wegens opzettelijke slagen en verwondingen. “Volgens de artsen konden de letsels niet door eenmalig zacht schudden veroorzaakt worden. Het kind werd herhaaldelijk en opzettelijk dooreen geschud.”

S.L. bleef bij hoog en bij laag beweren dat er sprake was van een ongeluk. “Waarom zou ze dat kind opzettelijk iets hebben willen aandoen? Zij is geen monster dat niet met kinderen kan omgaan”, aldus haar advocate, die de gunst van de strafopschorting vroeg, gekoppeld aan voorwaarden. Ze verwees daarbij naar het blanco strafblad van S.L. en het feit dat ze niet langer onthaalmoeder is. S.L. drukte haar spijt uit. “Ik heb jullie zoontje nooit opzettelijk pijn willen doen”, snikte ze. “Ik ben kwaad op mezelf dat ik panikeerde.”

Geen kwade bedoelingen

De rechter achtte het opzettelijk karakter van de feiten niettemin bewezen. “De rechtbank is ervan overtuigd dat de beklaagde geen kwade bedoelingen had, maar het al of niet willen van de concrete gevolgen zijn bij de beoordeling van de handelingen niet relevant. Door haar jarenlange ervaring wist ze zeer goed dat een baby nooit ofte nimmer, in geen enkele omstandigheid, geschud mag worden. Toch heeft ze het kind wetens en willens geschud. Dat het in een paniekreactie gebeurde doet hier geen afbreuk aan.”

De rechter legde S.L. een resem strikte voorwaarden op. Zo mag ze de komende vijf jaar onder geen enkele vorm nog kinderen opvangen. Ze kreeg ook een contactverbod met de ouders opgelegd. De ouders van het jongetje kregen een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro toegekend. Er werd een deskundige aangesteld om de precieze schade te becijferen.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten