Ex dringt bijna drie jaar na echtscheiding woning binnen en krijgt messteken

Redactie KW

Drie messteken in de buik en de rug. Die liep een 33-jarige man uit Wervik op toen hij de woning van zijn ex in Geluwe (Wervik) ’s nachts binnendrong en haar naar de keel greep. Bijna vier jaar na hun echtscheiding moest het ex-koppel zich maandag op het beklaagdenbankje van de rechtbank in Kortrijk verantwoorden. “Ik vrees dat hij me ooit nog eens zal vermoorden”, aldus de vrouw.

Na een huwelijk van vijf jaar gingen K.V. (33) en J.D. (36) begin 2017 uit elkaar. Voor hun dochtertje (nu 10 jaar) werd een verblijfsregeling uitgewerkt. Maar volgens V. kreeg hij het meisje te weinig te zien.

Na zich stevig moed te hebben ingedronken, zakte hij daarom op 29 oktober 2019 rond 5.30 uur ’s nachts naar de woning van zijn ex in Geluwe af. Hij sprong er over enkele tuinomheiningen van buren en raakte via de achterdeur binnen.

Onder ogen van dochtertje

In de woning lag J.D. in de zetel te slapen. Ze schrok in het donker wakker van haar roepende ex, die haar ook naar de keel vloog. In een onbewaakt ogenblik liep de vrouw naar de keuken en nam er een mes. Toen ze opnieuw naar de keel werd gegrepen, haalde ze uit.

V. liep drie messteken op en moest twee spoedoperaties ondergaan. Het dochtertje, dat door het tumult wakker was geworden, was getuige van het hele tafereel tussen haar vader en moeder. “Als ik kon toveren, dan toverde ik mijn vader weg”, getuigde het meisje tijdens een audiovisueel verhoor over de moeilijke band met haar vader.

Contactverbod

“Ik ben fout geweest door daar binnen te dringen”, gaf V. toe. “Ik wil gewoon regelmatig mijn dochtertje zien en verder gaan met mijn leven. Ik ben bereid een contactverbod met mijn ex na te leven, geen probleem.”

De openbare aanklager eiste een celstraf van 10 maanden en een boete van 600 euro voor de woonstschennis en maandenlange belaging en bedreigingen.

Wettige zelfverdediging

J.D. vroeg de vrijspraak. “Hij keek lange tijd niet naar zijn dochter om, vroeg er enkel naar als hij onder invloed was”, aldus haar advocaat Thomas Vandemeulebroucke. “Hij stuurde de week voordien al een sms om te waarschuwen voor zijn plannen. Hij wou haar vermoorden, dààrom heeft ze met het mes gestoken. Een voorbeeld van wettige zelfverdediging. Ze had eerst al met een spuitbus met lakverf in zijn gezicht gespoten maar dat maakte hem alleen maar kwader.” Beiden vroegen een schadevergoeding van elkaar.

De rechter had vooral een vingerwijzing voor K.V. in petto. “Ik hoop dat je voortaan een goed voorbeeld kan zijn voor je dochter”, klonk het. “Jij moet haar tonen wat ze later van een man mag verwachten. Dat is tot nu nog niet goed gelukt.” Uitspraak op 14 december. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier