https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ex-cafébaas en twee anderen vrijuit voor verkrachting van meisje (15) omdat er toestemming was: toch 6 maanden cel voor aanranding

© (Foto BB)
Redactie KW

De voormalige uitbater van café Den Engel in Diksmuide is vrijuit gegaan voor verkrachting en ontvoering van een 15-jarig meisje, net zoals twee anderen.

De rechter oordeelde dat de seks met toestemming gebeurde en het meisje niet tegen haar wil werd vastgehouden in het café. De drie kregen wel zes maanden celstraf met uitstel voor aanranding. Want seks met een minderjarige ouder dan 14 en jonger dan 16 is volgens de wet namelijk áltijd aanranding van de eerbaarheid, ongeacht toestemming. Het meisje krijgt 7.000 euro schadevergoeding.

De zaak kwam aan het licht eind 2019, toen het meisje nog maar eens was weggelopen uit een instelling voor bijzondere jeugdzorg. Het meisje heeft geen ouders noch familie die naar haar omkijken. De politie zocht haar met man en macht en beschikte plots over de informatie dat ze een relatie had met Y.V. (33), op dat moment uitbater van café Den Engel in de Kiekenstraat in Diksmuide. Het meisje was geregeld te zien in het café en sliep boven in een kamer. Ze had er meermaals seks met Y.V., bekende hij. Maar ook stamgast B.S. (22) uit Diksmuide bleek zich aan haar vergrepen te hebben. Tijdens hun arrestaties bleven ze bij hoog en laag verklaren dat de seks met toestemming gebeurde en het meisje altijd beweerde dat ze 18 jaar was. Er werd ook nog een derde man opgepakt: G.D. (22) uit Veurne. Met hem had het meisje geslachtsgemeenschap bij de man thuis. Ze verklaarde wel dat ze verliefd was op hem.

Tot 2 jaar cel geëist

Op het proces eiste het Openbaar Ministerie 2 jaar cel voor uitbater Y.V. wegens ontvoering en verkrachting. De procureur haalde aan dat Y.V. hielp met met het meisje verborgen te houden, ontvoering dus. En in dat licht kon seks enkel op verkrachting neerkomen. Voor B.S. werd eveneens 2 jaar cel gevorderd, enkel wegens verkrachting. Het meisje wou helemaal geen seks met hem, klonk het. G.D. hing dan weer 6 maanden cel boven het hoofd wegens verkrachting, maar hij kon in de vordering op enige mildheid rekenen gezien het meisje steeds verklaarde dat ze verliefd was op hem.

Vrijspraak gevraagd

De advocaten van de drie beklaagden vroegen de vrijspraak. “Y.V. was zelf verliefd op het meisje en wou haar helpen. Ze heeft altijd verklaard dat ze 18 was. De seks gebeurde met haar toestemming. Hij wist niet dat hij iets verkeerd deed. Van ontvoering kon nooit sprake zijn, want ze mocht gaan en staan waar ze wou”, klonk het pleidooi van de raadsman van de voormalige café-uitbater. Ook het meisje zelf verklaarde op het proces dat Y.V. geen straf verdient. Dat was anders voor B.S., liet het meisje verstaan. Met hem wou ze eigenlijk geen seks, verklaarde ze. Ze vroeg wel om G.D. vrij te spreken en zei nogmaals dat ze verliefd was. “Hij werd door haar misleid. Ze overnachtte bij hem thuis en ze wou zelf seks”, klonk het bij de advocaat van G.D.

Geen verkrachting noch ontvoering, wel aanranding

De rechter sprak dinsdagmorgen vonnis uit en vond bij geen van de drie beklaagden de tenlastelegging verkrachting bewezen. Ook werd de café-uitbater vrijgesproken voor ontvoering. De rechter oordeelde op basis van het strafdossier dat er weldegelijk telkens toestemming voor seks was. Wel kregen alle drie de beklaagden 6 maanden cel met uitstel voor aanranding van de eerbaarheid zonder geweld of bedreiging, met ontzetting uit burgerrechten voor 5 jaar. Volgens de wet komt seks met een minderjarige vanaf 14 jaar tot 16 jaar automatisch neer op aanranding, ongeacht toestemming. Bij wie jonger is, is dat sowieso verkrachting. Maar dat is hier dus niet aan de orde.

Het slachtoffer is overigens intussen moeder geworden, al is geen van drie voorgenoemde mannen de vader. Ze krijgt ook 7.000 euro schadevergoeding toegewezen in deze zaak, waarvan B.S. 5.000 euro moet betalen. De twee anderen moeten telkens 1.000 euro ophoesten. Het geld komt op de rekening van de voogd van het meisje terecht, een advocaat, tot ze meerderjarig is. Intussen zou ze alweer weggelopen zijn uit een instelling.

Valse start voor nieuwe uitbaters

Café Den Engel werd naar aanleiding van de zaak nogal berucht. De zaak werd in april nog overgenomen door nieuwe uitbaters. “Door die zedenzaak hebben we nogal een valse start gekend, toen we begin juni openden. Velen wisten niet dat Den Engel nieuws uitbaters had. We hebben de zaak volledig vernieuwd want die was helemaal uitgeleefd door de vorige uitbater”, getuigt Emily Denys (28), de nieuwe cafébazin. Waarom verandert ze de naam Den Engel dan niet? “Die naam en het pand zijn blijkbaar beschermd en we mogen die niet veranderen. We hopen dat klanten nu sneller de weg vinden naar ons café en het stof rond de zedenzaak snel gaat liggen. Wij hebben niets te maken met de vorige uitbater”, klinkt het nog. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.