Ervaren rechercheur vraagt vrijspraak voor schending beroepsgeheim

De man overtrad de regels van het beroepsgeheim.© Getty Images
De man overtrad de regels van het beroepsgeheim.© Getty Images
Redactie KW

Een 56-jarige ervaren rechercheur van de politiezone Mira riskeert voor de correctionele rechtbank van Kortrijk een principiële straf voor schending van zijn beroepsgeheim. Af en toe gaf hij aan een tipgever-informant wat vertrouwelijke informatie door. “Niet om het beroepsgeheim of een onderzoek te schaden maar om zaken op te lossen”, verdedigde de Oost-Vlaming zich.

Een gedreven politieman en onderzoeker. Zo stond G.V. ook bij het parket gekend. Het was dan ook met een dubbel gevoel dat de openbare aanklager toch een principiële voorwaardelijke celstraf van 3 maanden tegen hem vorderde voor schending van zijn beroepsgeheim. Omdat hij enkele keren voor een dubieuze tipgever-informant nummerplaten in de database opzocht, een stand van zaken van lopende onderzoeken meegaf of namen van verdachten bij tipgevers noemde.

“Er zijn regels over hoe met informanten moet omgegaan worden”, aldus de openbare aanklager. “Die zijn hier overtreden. In zijn gedrevenheid is de rechercheur herhaaldelijk uit de bocht gegaan en zijn er deontologische en strafrechtelijke lijnen overschreden.”

‘Jaloerse collega’

Het onderzoek startte eind 2018, toen bleek dat de informant van de rechercheur ook bij een inbraak was betrokken. Uitlezing van de gsm van de informant bracht de contacten met de rechercheur aan het licht. “Hij had nooit de bedoeling zijn beroepsgeheim te schenden”, klonk het bij advocaat Frank Scheerlinck.

“Werken met informanten of tipgevers is een wisselwerking en dansen op een slappe koord. Wat kan ik geven om iets terug te krijgen? Een informant zal nooit zomaar iets geven. De info die hij doorgaf, was altijd met de bedoeling een zaak op te lossen. Dit is een goede rechercheur die al jaren zonder problemen op die manier werkte. Tot een jaloerse collega anders oordeelde. Dat dit onderzocht is, is geen probleem. Wel dat het vervolgd is.” Hij drong aan op de vrijspraak.

Het doel heiligt de middelen niet ”, reageerde de openbare aanklager. “Werken met bronnen is éénrichtingsverkeer. De bron geeft info, niet andersom. Het vertrouwen winnen van tipgevers moet op een andere manier. Niet door beroepsgeheimen te delen. Ik ben ervan overtuigd dat hij getalenteerd genoeg is om ook binnen de wettelijke grenzen succes te boeken bij onderzoeken.”

Vonnis op 3 maart. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier