Eindigt radio-oorlog tussen Caraad en Meteor voor hof van assisen?

Johan Laroy, radio-dj en bezieler van Radio Meteor uit Aalter. © foto Nele
Redactie KW

Een ruzie tussen lokale zenders Radio Caraad en Radio Meteor zal mogelijk in het hof van assisen beslecht worden. Het openbaar ministerie wil namelijk twee mensen van radiozender Caraad vervolgen voor laster en eerroof in enkele Facebook-posts. Een drukpersmisdrijf dus, en die moeten door een volksjury beoordeeld worden in ons land.

Ze zaten woensdagmorgen elk aan een kant van de gang in de Brugse rechtbank te wachten. Twee mensen van Radio Caraad en Johan Laroy, radio-dj en bezieler van Radio Meteor uit Aalter. Ze gunden elkaar geen blik waardig. En ook na de zitting in de raadkamer scheidden de wegen zonder nog een woord te zeggen. Het zit er dan ook al even bovenarms op tussen de twee radiozenders. De reden: spottende emoji’s onder Facebookberichten van Radio Meteor, reacties die de draak steken met technische problemen bij de lokale radio en posts die beweren dat het dossier waarmee Meteor de erkenning voor een FM-licentie binnenhaalde louter gebakken lucht is.

Online laster en eerroof

De bezieler van Radio Meteor was allesbehalve opgezet met de berichten aan het adres van zijn radiostation. Hij diende klacht in en dat zette ook het parket aan om de zaak te onderzoeken. Hun conclusie was dat er inderdaad sprake is van online laster en eerroof. Daarom willen ze nu twee mensen van de concurrerende zender Radio Caraad voor de rechtbank brengen. Een vraag die ze ook officieel aan de raadkamer in Brugge voorlegden. Maar wel eentje die mogelijk behoorlijk verregaande gevolgen zou hebben. Want als de zaak effectief naar de rechtbank wordt doorverwezen, dan moet dat naar het hof van assisen zijn. In België geldt online laster en eerroof namelijk als een drukpersmisdrijf. En die moeten door een volksjury behandeld worden.

Geen criminelen

De twee verdachte radiomakers hopen alleszins dat het niet zo ver zal komen. “Wij zijn geen criminelen, hé”, klonk het kort. Hun advocaten vroegen de Brugse raadkamer om hun cliënten buiten vervolging te stellen. “Hier is helemaal geen sprake van laster en eerroof”, klinkt het. “Zij hebben niets geschreven dat niet klopt. Dat is zelfs uit het strafdossier gebleken. Die commentaren werden bovendien met het profiel van Radio Caraad geplaatst, maar nergens wordt bewezen dat onze cliënten dat hebben gedaan. Wie was daar beheerder van? Het zou hoe dan ook absurd zijn dat de maatschappij in zo’n zaak de kosten van een assisenproces zou moeten dragen.” De raadkamer zal op 9 februari over de zaak beslissen. (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier