Effectieve celstraf voor zwartrijder die Lijncontroleurs aanviel in Nieuwpoort

Redactie KW

Een 29-jarige man uit Tervuren heeft zes maanden effectieve celstraf en 600 euro boete gekregen na agressie tegen twee Lijncontroleurs. Die hadden hem betrapt op zwartrijden. Een van de inspecteurs kon een tijdlang niet werken.

Op 27 augustus vorig jaar stapten twee controleurs van vervoersmaatschappij de Lijnbus op in Nieuwpoort voor een routinecontrole. Dat had de 29-jarige K.Z. uit Tervuren opgemerkt en hij kocht nog snel een vervoersbewijs aan. “Bij controle werd hij daarover aangesproken door de twee controleurs”, sprak hun advocaat.

“Er ontstond een discussie want de man zou een boete krijgen en hij weigerde zijn identiteitskaart te tonen. Vervolgens weigerde hij zelfs alle medewerking en werd agressief. De vrouwelijke controleur C. werd hardhandig meermaals geduwd en getrokken omdat K.Z. wilde ontsnappen. De vrouw liep blauwe plekken op over gans haar lichaam. Haar collega D. liep verwondingen op aan de hand en kon enkele dagen niet werken. De Lijn zelf vraagt een schadevergoeding voor de dienstonderbreking en de inzet van extra personeel.”

K.Z. liet verstek gaan in de rechtbank. “Dit geweld tegen de controleurs kan absoluut niet door de beugel”, sprak de procureur. “Hij probeerde zelfs nog een kopstoot te geven en de politie moest tussenbeide komen om hem te arresteren.” Zowel De Lijn als de twee controleurs kregen een schadevergoeding. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.