Eerste ‘hybride’ correctionele zitting met videoconferencing op Kortrijkse rechtbank

De test verliep vlot.© Lsi
De test verliep vlot.© Lsi
Redactie KW

Op de rechtbank in Kortrijk is maandag de eerste correctionele rechtbankzitting met mogelijkheid tot videoconferencing gehouden. Advocaten en beklaagden konden kiezen om hun zaak of uitspraak vanop afstand te volgen of te aanhoren.

Op de Kortrijkse afdeling van de rechtbank van West-Vlaanderen is eind maart nieuw videomateriaal geleverd omdat het door FOD Justitie werd uitgekozen als één van de proefprojecten om videomateriaal in te zetten. Beklaagden en advocaten worden niet verplicht om deel te nemen aan ‘hybride’ videozittingen maar krijgen wel de kans.

Veroordeeld in de gevangenis

Voor elke zitting krijgen alle advocaten een uitnodiging met een link naar de virtuele zittingsruimte. Zo bleef een Franse fietsendief maandagochtend bv. in de gevangenis en kreeg hij via videoconferencing te horen dat hij tot een celstraf van 18 maanden werd veroordeeld. Twee andere advocaten maakten ook gebruik van het systeem om een vonnis te aanhoren of een uitstel van een zaak te regelen. De voordelen naar tijdswinst en verplaatsingskosten waren duidelijk aanwezig.

Rechter Jeroen De Mets had de eer om de eerste hybride correctionele rechtbankzitting in Kortrijk te leiden. Het project zal later ook in een burgerlijke kamer uitgetest worden. De eerste test maandag verliep alvast foutloos. “De klank- en beeldkwaliteit waren in orde”, aldus rechter De Mets. Eind juni zal het project geëvalueerd worden. Het recht om in de zittingszaal zelf aanwezig te zijn, blijft onaangeroerd.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier