Duo vervolgd voor racistisch geweld tegen transmigranten

De feiten vonden plaats op de parking van de tabaksshop StopShop aan de Dijk in Adinkerke. © JH
Redactie KW

Twee mannen uit Veurne riskeren fikse effectieve celstraffen voor geweld met een racistisch motief tegen twee transmigranten in Adinkerke. Ze gaven hun klappen en riepen dat ‘ze terug moesten naar de jungle in Duinkerke’. Hun advocaat ontkent het racistisch motief.

De feiten vonden plaats op 13 augustus vorig jaar op de parking van de tabaksshop StopShop aan de Dijk in Adinkerke. De 39-jarige A.V. en de 42-jarige B.V., beiden zijn collega’s en wonen in Veurne, waren naar de winkel gegaan om tabak te kopen. Op de parking zagen ze plots twee transmigranten wandelen waarop ze naar de twee toeliepen.

Terug naar de jungle

“Zonder aanleiding hebben de twee transmigranten flinke klappen en schoppen gekregen”, sprak de procureur. “Volgens de beklaagden hebben ze de twee achtervolgd omdat die aan hun auto aan het prutsen waren en een flesje water hadden gegooid, maar daar is niets van aan.”

“Integendeel, de twee transmigranten waren eigenlijk al wat bekend in de regio omdat ze er al een tijdje rondhingen. Zij hadden enkel vredelievende bedoelingen. Er waren twee getuigen van de feiten die heel duidelijk aangaven dat de transmigranten heel wat racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd kregen. Ze werden bedreigd, gezegd dat ze terug moesten naar hun land of de jungle van Duinkerke en een van hen kreeg uiteindelijk schoppen en slagen.”

Indrukwekkend strafblad

De politie kwam tussenbeide en uit het verhoor van de transmigranten bleek dat het duo hen eerst vroeg of ze moslim waren alvorens ze klappen kregen. Er zou ook sprake zijn van verschillende verwijten. Een transmigrant, A.Y., liep schaafwonden op maar wilde geen klacht neerleggen.

Voor A.V. werd twee jaar effectieve celstraf gevraagd. Hij heeft intussen een indrukwekkend strafblad en liep al eens acht jaar cel op voor drugshandel. Zijn kompaan B.V. riskeert 1 jaar cel.

Vraag om werkstraf

“Die gevraagde straffen zijn veel te hoog”, repliceerde advocaat Thomas Bailleul. “Mochten de slachtoffers van hier geweest zijn, zou er zelfs strafbemiddeling zijn. Er is absoluut geen sprake van een racistisch motief. Zij dachten echt dat die twee wilden inbreken in hun wagen en zijn eerder al het slachtoffer geworden van een inbraak. Daarom wilden ze verhaal halen. Maar we geven toe dat er een korte schermutseling was waarbij echter niemand echt gewond raakte. De werkstraf lijkt me in dit geval een zeer terechte bestraffing.”

De procureur ging daar ook akkoord mee. “Zolang het een forse werkstraf is en die indien mogelijk uitgevoerd zou kunnen worden bij een humanitaire organisatie.” Vonnis op 10 december. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier