Duo riskeert twee jaar cel voor dollemansrit tussen Gistel en Veurne en poging tot doodslag op douaniers

© iStock
© iStock
Redactie KW

Twee mannen (32, 28) uit Calais riskeren elk twee jaar cel voor een huiveringwekkende dollemansrit op de E40 tussen Gistel en Veurne, waarbij ze een voertuig van de douane moedwillig van de baan probeerden te rijden.

Dat is althans de versie van het Openbaar Ministerie, die spreekt van onder meer een poging tot doodslag en gewapende weerspannigheid. De verdediging gaat voor de vrijspraak. “Uit niets blijkt dat ze de douaniers wilden doden”, klonk het verweer.

Het was 23 januari toen een voertuig van de douane geposteerd stond op de E40 ter hoogte van Gistel om controles uit te voeren. Er werd een verdachte bestelwagen opgemerkt en de douane wou dat voertuig doen stoppen. De bestuurder van de bestelwagen kreeg het teken dat hij moest volgen en leek in te stemmen.

“Maar plots dook een zwarte Mercedes op. Die wou koste wat het kost verhinderen dat de bestelwagen gecontroleerd zou worden. De Mercedes zette zich tussen de bestelwagen en de douane en haalde huiveringwekkende toeren uit”, aldus de procureur op het proces in Veurne.

Douane in middenberm proberen drummen

Zo vertraagde de Mercedes meermaals tot 50 kilometer per uur en werd de douane de hele tijd belemmerd om in te halen. “Zo ernstig zelfs dat ze de douaniers tot twee keer toe in de middenberm probeerden te drummen. Dit had fataal kunnen aflopen, allemaal om een illegaal transport richting Calais te verzekeren en de bestelwagen vrij spel te geven”, aldus de procureur, die voor beiden twee jaar cel vorderde.

Ze worden vervolgd voor poging doodslag, gewapende weerspannigheid, moedwillige belemmering van het verkeer en criminele organisatie.

Illegaal sigarettentransport

Het was uiteindelijk het SRT-team van de politie Westkust die de Mercedes klemreed aan de afrit Veurne. De bestelwagen werd nooit meer aangetroffen. Tijdens verhoren gaf het duo toe dat ze een illegaal sigarettentransport vanuit het land Luxemburg naar Calais moesten begeleiden en verhinderen dat het voertuig werd gecontroleerd.

Uit niets blijkt dat ze de douaniers wilden doden

Voor dat illegaal sigarettentransport wordt het duo niet vervolgd, enerzijds omdat het parket niet bevoegd is voor die douanematerie en anderzijds omdat de feiten zich in het buitenland afspelen, met uitzondering van het transport dan.

Vrijspraak voor passagier?

“Mijn cliënt was passagier en moet worden vrijgesproken voor poging doodslag, gewapende weerspannigheid en moedwillige belemmering van het verkeer. Hij was niet akkoord met het rijgedrag van de bestuurder en heeft zelf geen handelingen gesteld om de controle te doen verhinderen.”

“En om te spreken van een criminele organisatie waarvan hij deel uit zou maken, moet er toch minstens voldoende onderzoek zijn gevoerd naar die organisatie”, aldus de advocaat van de passagier.

“Geen oogmerk om te doden”

Ook de raadsman van de chauffeur ging deels voor de vrijspraak. “Uit niets blijkt dat mijn cliënt het oogmerk had om te doden. Hij heeft de douane inderdaad in de remmen doen gaan en het voertuig moest uitwijken, maar dat is nog iets anders.”

“Ook voor gewapende weerspannigheid dringt de vrijspraak zich op. De wet stelt duidelijk dat weerspannigheid neerkomt op zich verzetten bij een controle of arrestatie. Maar het is duidelijk dat de douane niet de Mercedes wilde controleren en wel de witte bestelwagen. Enkel in de tenlastelegging ‘moedwillig belemmeren van het verkeer’ kan ik mij vinden. Dit geeft mijn cliënt ook toe”, aldus de advocaat.

Straf met probatie-uitstel gevraagd

Voor de tenlastelegging criminele organisatie werd eveneens de vrijspraak gevraagd, gezien daar volgens de advocaat geen onderzoek naar gevoerd is. Er werd een straf met probatie-uitstel gevraagd. De douaniers stelden zich geen burgerlijke partij. Vonnis 30 maart. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.