Drugsverslaafde doodrijdster van Hendrik Uyttenhove (84) afwezig op proces voor politierechtbank

Het ongeval gebeurde op 24 september 2020.© BF
Het ongeval gebeurde op 24 september 2020.© BF
Redactie KW

“Dit is echt onbegrijpelijk en totaal respectloos. De onverschilligheid druipt er vanaf.” Weduwe Monique Mestdagh uit Izegem en haar advocaat Kurt Vanthuyne waren verbouwereerd na het proces voor de politierechtbank in Kortrijk tegen een 32-jarige vrouw uit Roeselare. Zij reed op 24 september 2020 onder invloed van drugs Moniques fietsende echtgenoot Hendrik Uyttenhove (84) dood in Roeselare.

Ze deed dat onder invloed van drugs in een auto zonder keuring of verzekering en zonder geldig rijbewijs, maar daagde niet eens op voor haar proces.

Negen maanden na ongeval

“Ze wenste vandaag niet aanwezig te zijn.” Met die droge mededeling van haar advocaat moesten zowel de politierechter als Monique en haar advocaat het vrijdag doen toen de vraag werd gesteld waarom Sharon D. eigenlijk zelf niet aanwezig was om zich te verantwoorden voor de zware verkeersinbreuken en de dodelijke gevolgen van haar rijgedrag. Of D. negen maanden na het ongeval überhaupt al iets heeft gedaan om haar drugsprobleem aan te pakken, klonk het al even nietszeggend bij haar advocaat: “Daar heb ik geen informatie over.”

Ik hoop dat ze de rest van haar leven nog veel zal afzien, want zij heeft mijn man afgenomen

Dat ze wel erg onder de indruk is van het ongeval klonk daarna al even hol. “Haar eerste taak is van de drugs afblijven”, was het enige zinvolle dat weerklonk, maar tegelijk was het een open deur intrappen en vooral een loze bewering zonder bewijzen dat ze daar ook al mee begonnen is. Erger nog: zelfs tijdens het onderzoek van de aangestelde gerechtsarts bleken nog altijd alarmerende drugswaarden. De openbare aanklager vroeg de politierechter dan ook S. rij-ongeschikt te verklaren en meteen haar rijbewijs voor onbepaalde duur in te trekken. “Ik hoop dat ze de rest van haar leven nog veel zal afzien want zij heeft mijn man afgenomen”, snikte Monique teleurgesteld.

59 jaar getrouwd

Op 24 september 2020 kwam Sharon D. met de Opel van haar vader uit de Rotsestraat in Roeselare en wilde de Brugsesteenweg oprijden. Tijdens dat manoeuvre merkte ze fietser Hendrik Uyttenhove uit Izegem niet op. Hij kwam uit de richting van het centrum en volgde het fietspad. De man kwam met zijn hoofd zwaar op de grond terecht en verzonk meteen in een diepe coma. Hij kwam nooit meer bij en stierf 18 dagen later. Hendrik was 59 jaar gehuwd met Monique en trok er graag op uit voor een fietsritje, zo ook die fatale dag.

Onder invloed op bromfiets

Sharon D. bleek op het moment van het ongeval onder invloed van drugs. De Opel waar ze mee rondreed was niet ingeschreven, verzekerd noch gekeurd. Ze werd meteen haar rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken maar amper 3 weken later, op 12 oktober 2020, reed ze opnieuw onder invloed van drugs met een bromfiets rond. In een briletui zaten twee zakjes speed, in een brooddoos nog eens 2 gram cannabis. Dat leverde haar ondertussen al 4 maanden effectieve celstraf op. Vonnis op 25 juni. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.