Drugsdealer uit Nieuwpoort smeekt rechter om effectieve celstraf: “Enkel zo kan ik leven heropbouwen”

Redactie KW

De Veurnse strafrechter fronste de wenkbrauwen dinsdagmorgen toen een 35-jarige beklaagde uit Nieuwpoort vroeg om hem een effectieve gevangenisstraf op te leggen. De man zit namelijk in voorhechtenis en moest samen met een kompaan verschijnen wegens het dealen van speed. “Een effectieve celstraf is de enige manier waarop ik mijn leven terug op de rails krijg. Mij zomaar vrijlaten en op straat zetten, heeft geen zin.”

De Nieuwpoortenaar (35) met het nogal ongewone pleidooi was dakloos en trok eind vorig jaar in bij een drugsdealer: een 26-jarige, ook uit Nieuwpoort. De 35-jarige rolde zo zelf in het druggebruik en dealde mee.

“Of eerder, als zijn kameraad niet thuis was en er kwamen afnemers aan de deur, leverde hij speed af. Hij legde dan de opbrengsten klaar op tafel. Zo kon hij zich ‘nuttig’ maken. Natuurlijk valt het niet goed te praten”, pleitte de advocaat van de 35-jarige dakloze. Het Openbaar Ministerie eiste 12 maanden cel voor zijn cliënt, deels met probatie-uitstel.

Niet nog eens op straat belanden

“Nog nooit eerder heb ik dergelijk pleidooi gehouden. Het is tegen de natuur van een advocaat in, maar ik vraag u om mijn cliënt een effectieve gevangenisstraf op de leggen, rechter”, klonk het. De strafrechter fronste de wenkbrauwen. “Mijn cliënt is namelijk ingeschreven in de drugsvrije afdeling en werkt vanuit de gevangenis. Hij heeft nu een dak boven zijn hoofd is volop bezig met zich te herpakken. Hij wil voor een nieuw leven gaan. Dankzij zijn werk in de gevangenis kan hij een spaarpotje opbouwen om – eens hij vrijkomt – een huurwaarborg en een eerste maand huur te betalen. Maar op heden is het nog te vroeg”, aldus de advocaat.

Zijn cliënt gaf nog meer verduidelijking: “Ik ben al eens opgesloten geweest in de gevangenis. Bij mijn vrijlating werd ik op straat gezet, letterlijk. Ik had niets en belandde opnieuw in de marginaliteit. Dit wil ik niet meer meemaken. Daarom wil ik eerst mijn straf uitzitten en via mijn tewerkstelling een spaarpotje opbouwen. Laat mij alstublieft nog in de cel”, aldus de 35-jarige man.

Rechter twijfelt

De rechter plaatste toch enkele kanttekeningen. “U vraagt misschien een effectieve celstraf om op die manier de komende jaren niet onder voorwaarden te moeten staan? U weet ook hoe de strafuitvoering in dit land werkt. Als ik u een effectieve celstraf geef, komt u misschien toch alweer binnen enkele maanden vrij en vermijdt u probatievoorwaarden”, aldus de rechter. Hij zal er hoe dan ook nog eens over nadenken. De andere beklaagde riskeert 18 maanden cel en was al eerder veroordeeld voor drugsfeiten. Vonnis op 23 november.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.