Drugsdeal in Brugge ontaardt in steekpartij en wraakactie: jongelui riskeren tot drie jaar cel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een jongeman uit Schaarbeek riskeert in de Brugse rechtbank drie jaar effectieve celstraf voor de messteken die hij uitdeelde tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in Brugge. Vier anderen staan terecht voor de brutale wraakactie die volgde op de steekpartij.

Op 9 maart vorig jaar spraken twee groepjes jongeren af aan weerszijden van de Coupurebrug in Brugge. De 23-jarige M.N. uit Schaarbeek zou er enkele flesjes ‘lean’ ( straatnaam voor verdovende mix van hoestsiroop, frisdrank en codeïne, red. ) verkopen die hij in Rotterdam op de kop had getikt.

Toen bleek dat de kopers niet van plan waren te betalen, kwam het tot een zware schermutseling op de brug waarbij N. zwaaide met een meegebracht keukenmes en een minderjarige betrokkene verschillende keren in de benen stak.

‘Wettige zelfverdediging’

De procureur vroeg donderdag drie jaar effectieve celstraf wegens opzettelijke slagen en verwondingen, maar M.N. zelf vroeg hiervoor de vrijspraak. “Dit was wettige zelfverdediging”, pleitte zijn advocaat. “Hij had dat mes bij omdat zijn huisgenoten hem gewaarschuwd hadden dat de kopers zware gasten waren. Mijn cliënt was omsingeld en werd bij de nek gegrepen. Toen er nog extra versterking kwam opdagen, was geweld zijn enige optie.”

Wraakactie

Enkele vrienden van de neergestoken jongeman besloten wraak te nemen. Bruggelingen M.T. (19) en B.B. (19) trokken samen met Blankenbergenaar A.J. (19) en B.I. (20) uit Mechelen naar de verblijfplaats van M.N. langs de Violierstraat in Brugge.

Ze drongen de woning binnen maar omdat M.N. zich tijdig kon verbergen, vingen twee huisgenoten de klappen op. “Ze dwongen een van hen op de knieën, plaatsten hem een mes op de keel en een vuurwapen tegen het hoofd”, schetste de procureur de feiten. “Vervolgens gaven ze hem nog enkele vuistslagen.”

“Dit is het wilde Westen niet”

Tijdens de raid plunderden de vier de woning en gingen ze er onder meer met een laptop en twee PlayStations vandoor. De procureur vroeg voor M.T. en B.I. twee jaar cel, B.B. en A.J. riskeren elk 2,5 jaar cel. Wie precies welke wapens hanteerde, is evenwel niet helemaal duidelijk.

Enkel M.T. gaf toe dat hij dreigde met een mes. B.B. was naar eigen zeggen niet bij de raid aanwezig. De rechter was niet mals voor de jongelui. “Dit is werkelijk een degoutant dossier”, fulmineerde ze. “Dit is het wilde Westen niet!”

De uitspraak volgt op 6 mei. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.