Druggebruiker riskeert drie jaar cel na reeks diefstallen en inbraken

© gf
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

Een 43-jarige man uit Wevelgem raakte door een drugsverslaving het spoor helemaal bijster. J.V. pleegde verschillende diefstallen, maar werd een halt toegeroepen na een inbraak in Geluveld, waar de politie schoten moest lossen. De druggebruiker staat nu voor de rechter in Ieper en riskeert 3 jaar cel.

J.V. raakte door een drugsverslaving op het slechte pad, maar slaagde er wel in tien jaar clean te blijven. De man bleek zijn leven opnieuw op orde, tot in 2018. Na een relatiebreuk begon hij terug verboden middelen te gebruiken en al vlug ging het van kwaad naar erger. Om heroïne te kopen, had hij geld nodig en dat dacht hij te verkrijgen via diefstallen.

Zo sloeg de beklaagde toe bij zijn huisarts in Wevelgem. De man werd betrapt en hij kon door de politie worden meegenomen, hoewel dat niet gebeurde zonder slag of stoot. In zijn cel probeerde de man zichzelf te doden en toen de politie binnen ging, werden de inspecteurs bespuwd en kregen ze uitwerpselen naar zich geworpen. De druggebruiker kon ten slotte met pepperspray tot bedaren worden gebracht.

Kunstwerken in kerk beschadigd

Een ander wapenfeit van J.V. was een inbraak in de Sint-Franciscuskerk in Menen, waarbij hij schade aanbracht aan enkele kunstwerken. Ook sloeg hij toe in het Regina hotel in Ieper en pikte hij uit een woning een koersfiets.

J.V. kon een halt worden toegeroepen nadat hij op begin juni een inbraak pleegde in de woning van Marc Paret in Geluveld. De inbreker sloeg een ruit van het huis op klaarlichte dag en wandelde even later gewoon weg richting een BMW 316 die hij daags daarvoor gesloten had in Menen. De politie moest vuren omdat ze vreesden dat de automobilist op hen zou inrijden. Twee kilometer verder, in Beselare, kon J.V. zonder moeite worden ingerekend.

Op de rechtbank van Ieper vordert de openbare aanklager tegen de man een celstraf van 37 maanden en een effectieve geldboete. De beklaagde excuseerde zich uitvoerig voor wat hij aanrichtte. “Het einde van mijn relatie was het begin van alle ellende. Ik zat nog nooit zo diep. Wil ik uit de gevangenis blijven, zal ik mijn leven opnieuw op de sporen moeten plaatsen”, aldus nog de man, die hoopt op een celstraf met voorwaarden. Vonnis op 6 december.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.