Drie maanden cel voor man die vrijwillige afvalruimer (79) met grijpstok aftuigt op strand in Oostende

Redactie KW

Een 45-jarige man uit Oudenburg heeft in de Brugse rechtbank drie maanden celstraf met uitstel gekregen voor slagen aan een 79-jarige, vrijwillige afvalruimer op het strand in Oostende.

Op 21 juli vorig jaar was het slachtoffer met een grijpstok afval aan het opruimen ter hoogte Westelijke strekdam. Zijn hondje vergezelde hem daarbij aan de leiband. Op een bepaald moment kwam de hond van beklaagde M.L. aangelopen en omdat het dier een agressieve indruk maakte begon de 79-jarige man met zijn armen te zwaaien. “De beklaagde kwam tierend op mijn cliënt afgelopen en sloeg hem tegen de grond”, verduidelijkte de advocate van het slachtoffer. “Mijn cliënt verloor hierbij het bewustzijn.” Volgens een getuige sloeg M.L. vervolgens ook nog de grijpstok op het slachtoffer stuk.

Autisme

De verdediging stelde dat M.L. kampt met een erkende autismespectrumstoornis en hierdoor ontoerekeningsvatbaar zou zijn. “Mijn cliënt nam enkel die stok af omdat die man er zijn hond mee aanviel”, pleitte meester Jos Van der Perre. “Hij heeft de stok op zijn knie in twee gebroken. De man probeerde zijn stok terug te nemen waarop hij ten val kwam.”

De rechter hechtte geen geloof aan de versie van de verdediging omdat die niet strookte met de verklaringen van de objectieve getuige. Bovendien is M.L. volgens de rechter wel degelijk toerekeningsvatbaar. Aan het slachtoffer moet hij 200 euro schadevergoeding betalen.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier