Drie jaar voorwaardelijk voor Bruggeling die brand stichtte boven chocoladewinkel

De schade aan het appartement boven chocoladewinkel Alexamer was aanzienlijk.© AFr
De schade aan het appartement boven chocoladewinkel Alexamer was aanzienlijk.© AFr
Redactie KW

Een 39-jarige Bruggeling die anderhalf jaar geleden brand stichtte op zijn appartement boven chocoladewinkel Alexamer in Sint-Michiels, heeft van de rechter drie jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. De man moet onder meer zijn drankverslaving aanpakken.

Op 14 november 2019 probeerde J.J. rond 21 uur een stoffen zetel in zijn appartement boven chocoladewinkel Alexamer in de Rijselstraat in Sint-Michiels in brand te steken met een aansteker. Het vuur doofde snel waarop hij even later nog een tweede keer probeerde. Deze keer slaagde hij wel in zijn opzet. J.J. stak ook nog een gordijn aan de straatkant van zijn woning in brand.

De man raakte bevangen door de rook en liep weg uit zijn woning. Beneden alarmeerde hij zijn huisbaas, chocolatier Alex Vanfleteren, die nog aan de slag was in zijn atelier. Vervolgens sloeg hij op de vlucht.

Kortsluiting in zijn hoofd

De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de schade aan het appartement was aanzienlijk. Ook de chocoladewinkel deelde in de brokken. Daags na de feiten kon J.J. al worden opgepakt. Hij legde meteen volledige bekentenissen af en had het daarbij over een ‘kortsluiting in zijn hoofd’.

De man zat tot 4 februari vorig jaar in voorhechtenis. “Mijn cliënt kampt al vele jaren met een alcoholverslaving”, pleitte zijn advocaat Renée Busschaert tijdens het proces in de Brugse rechtbank.

Depressieve gevoelens

“In 2019 ging zijn toestand door een relatiebreuk bergaf en de dag van de feiten namen depressieve gevoelens de overhand. Hij wou zich van het leven beroven, maar de drank maakte hem minder suf dan verwacht en hij sloeg in paniek. Nuchter doet deze man geen vlieg kwaad.”

J.J. verhuisde intussen naar Aalter en zou zich volgens zijn advocaat hebben herpakt. Tijdens zijn proces drukte de man zijn spijt uit. “Ik zat toen zo diep dat ik geen uitweg meer zag. Ik wist niet dat de huisbaas er nog was. Dat merkte ik pas toen ik naar buiten liep.”

118.000 euro schadevergoeding

Meester Busschaert drong met succes aan op een voorwaardelijke bestraffing. J.J. moet zich de komende drie jaar onder meer onthouden van elk alcoholgebruik en zich psychologisch laten begeleiden. Aan de brandverzekeraar van de woning moet hij 118.000 euro schadevergoeding betalen. (AFr)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op de site zelfmoord1813.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.