Drie jaar cel voor dodelijke brand in Brugse woning met cannabisplantage

Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al uit het dak. © JVM
Redactie KW

Een 27-jarige Roemeen uit Oosterzele heeft in de Brugse rechtbank drie jaar cel gekregen, waarvan de helft met uitstel, voor cannabiskweek en onopzettelijke doodslag. Toen zijn huurwoning in de Brugse binnenstad anderhalf jaar geleden uitbrandde, trof de politie er meer dan duizend cannabisplanten aan. Een maand later werd op zolder ook het verkoolde lichaam aangetroffen van een Albanese plukker.

Op 23 april vorig jaar brak ’s nachts brand uit in een woning langs de Schuttersstraat in de Brugse binnenstad. Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al uit het dak.

Kortsluiting

De woning brandde uit en tijdens de bluswerken trof de brandweer de restanten aan van liefst 1.209 cannabisplanten, verdeeld over de verschillende verdiepingen. De plantjes leidden de speurders ook meteen naar de oorzaak van de brand: een kortsluiting in de amateuristische elektrische installatie waarmee de drugskwekers illegaal stroom aftakten.

In de woning, die officieel leegstond, was op het eerste zicht niemand aanwezig. Tot de zus van de Albanese Brusselaar M.X. haar broer als vermist opgaf. “Een maand na de brand werd het verkoolde lichaam van de man aangetroffen onder het puin op de zolderverdieping”, verduidelijkte procureur Fien Maddens tijdens het proces. “Dankzij vingerafdrukken kon zijn identiteit achterhaald worden. De man bleek in de woning als cannabisplukker aan de slag.”

Huurcontract

Onderzoek wees uit dat Robert O. (27) uit Oosterzele het huurcontract voor de woning had afgesloten met een valse identiteitskaart. De Roemeen betaalde de huur elke maand cash en zijn wagen werd in de drie maanden voor de brand 84 keer in Brugge gespot door een camera.

De wagen stond op naam van zijn vriendin R.I. (33). Volgens het parket was zij aanwezig bij het afsluiten van het huurcontract en vergezelde ze ook een paar keer haar partner toen die M.X. kwam bevoorraden.

Onopzettelijke doodslag

Het koppel werd voor de rechtbank gedaagd voor cannabiskweek, diefstal en onopzettelijke doodslag. De procureur vroeg vier jaar cel voor Robert O. en een jaar cel voor zijn vriendin.

Dimitri De Beco, de advocaat van Robert O., vroeg tevergeefs de vrijspraak voor onopzettelijke doodslag. “Uit niets blijkt dat mijn cliënt de elektriciteit voor de plantage had geïnstalleerd”, pleitte hij.

Vriendin vrijgesproken

“Hij was ook helemaal geen spilfiguur. Mijn cliënt kampte met schulden en nam de verkeerde beslissing door in zee te gaan met enkele Albanezen. Hij bood enkel logistieke ondersteuning.”

Thomas Gillis, de advocaat van R.I., stuurde met succes aan op de vrijspraak. “Mijn cliënte verrichtte niet de noodzakelijke hulp die nodig is om te kunnen spreken van mededaderschap”, pleitte hij. “Misschien wist ze dat haar vriend met illegale zaken bezig was, maar op zich is dat niet voldoende om haar hier te veroordelen.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.