Drie Belgische klimaatactivisten aan ‘Meisje met de parel’ komen vrij

Wouter Mouton voert regelmatig klimaatacties, hier tijdens de Ronde van Vlaanderen in april. © Belga

De drie Belgen, onder wie Bruggeling Wouter Mouton, die in Nederland vastzitten voor de klimaatactie bij het beroemde schilderij ‘Meisje met de parel’, in het Mauritshuis in Den Haag, worden vrijdagochtend vrijgelaten. Het gerechtshof heeft beslist hun voorarrest op te schorten in afwachting van het hoger beroep, zo heeft een woordvoerster van het hof donderdag meegedeeld. De schorsing gaat vrijdag om 9 uur in.

De drie Belgische klimaatactivisten zijn begin deze maand veroordeeld tot celstraffen van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Alle drie hebben ze hoger beroep aangetekend tegen de vonnissen van de Haagse politierechter. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof hun zaken inhoudelijk zal behandelen.

Rode namaaksoep

Wouter Mouton had op donderdag 27 oktober zijn hoofd vastgeplakt aan het meesterwerk van Johannes Vermeer.

David S. gooide vervolgens een blik rode namaaksoep over hem heen, voerde het woord en lijmde zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het schilderij is bevestigd. De verdachte Pieter G. filmde de actie.

Hoger beroep

De drie werden onmiddellijk opgepakt en zaten sindsdien vast. De advocaten wilden dat hun cliënten het hoger beroep in vrijheid zouden kunnen afwachten en dienden daarvoor verzoeken in bij het hof.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.