Drie beklaagden riskeren tot vijf jaar cel voor mensensmokkel met bootjes

© BELGA
Redactie KW

Op 21 februari kreeg de politie Westkust van hun Franse collega’s de melding dat er 35 Koerden op het punt stonden om gesmokkeld te worden over de Noordzee. In de loop van de avond kreeg de politie in De Panne een geparkeerde Volkswagen Passat in de gaten met daarin een rubberbootje, buitenboordmotor en vier jerrycans.

Even later werd ook nog een Kia staande gehouden waarin twee Iraakse Koerden uit Duitsland zaten. De sleutels van de Passat zaten verstopt in hun wagen. Mohammed S. (28) en Omar K. (29) beweerden dat ze de Passat en het bootje in Spanje wilden verkopen, maar onderzoek wees uit dat de Kia al een vijftal keer ’s nachts over en weer was gereden tussen Duitsland en De Panne.

Ook een Griek

De procureur vroeg respectievelijk vijf en vier jaar cel voor S. en K. Hun advocaten drongen aan op de vrijspraak. “Het dossier bevat geen enkele link met mensensmokkelaars of slachtoffers”, pleitte meester Jorn Verminck.

In een tweede dossier stond ook nog een 52-jarige Griek uit Duitsland terecht. Ook hij werd in De Panne onderschept met een rubberboot, buitenboordmotor en jerrycan in zijn wagen, die bleek ingeschreven op naam van een man die in een Duits mensensmokkkeldossier voorkomt. De procureur vroeg 30 maanden cel, zelf drong hij aan op de vrijspraak.

De uitspraak in de beide dossiers volgt op 13 juli. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier