In augustus 2017 werd een agressieve en bijzonder zeldzame vorm van hersenvliesontsteking Jonas Slagmulders (24) fataal in het Brugse AZ Sint-Jan. Zeven jaar later staan drie artsen voor de strafrechtbank wegens onopzettelijke doding en schuldig verzuim. Volgens de nabestaanden grepen zij niet adequaat genoeg in. “Wellicht gaan we nooit precies weten wat er die dag gebeurd is”, zuchten ze. De artsen gaan resoluut voor de vrijspraak.
Terug naar 22 augustus 2017. Bruggeling Jonas Slagmulders begon die ochtend kerngezond aan zijn werkdag als chauffeur bij een Brugse groothandel in medicijnen. Maar kort na de middag werd de twintiger onwel. Hij moest hevig braken en had ook last van hoofdpijn. De situatie ging snel achteruit en rond 15 uur bracht een ambulance de compleet verzwakte jongeman, een beloftevol snookerspeler, over naar het AZ Sint-Jan in Brugge.
Hersenvliesontsteking
Op de spoedafdeling werden de nodige onderzoeken gedaan, maar de oorzaak voor de symptomen kon niet meteen gevonden worden. “Jonas maakte hevige koorts en kreeg medicatie om zijn maag te legen”, pleitte de advocate van de broer, ouders en grootmoeder van Jonas. “Het bloedonderzoek wees duidelijk op een ontsteking, maar een CT-scan en echografie gaven geen uitsluitsel. Jonas had intussen al meer dan 40 graden koorts. Hij kreeg tot drie keer toe pijnstilling toegediend.”
Omdat het vermoeden rees van een maagdarmontsteking werd Jonas ’s avonds overgebracht naar de afdeling gastro-enterologie. Zijn situatie ging steeds meer achteruit, maar de oorzaak bleef onduidelijk. Na telefonisch overleg met zijn diensthoofd besliste een assistent-specialist in opleiding om voorlopig geen antibioticakuur op te starten. Om 3 uur trof een verpleegster Jonas levenloos aan in zijn ziekenhuisbed. De autopsie wees uit dat hij stierf aan een zeldzame, agressieve vorm van hersenvliesontsteking. En dit amper twaalf uur na de eerste symptomen.
Klacht
De familie van Jonas legde in november 2017 een klacht neer en de raadkamer verwees uiteindelijk drie artsen door naar de strafrechter wegens schuldig verzuim en onopzettelijke doding. Voor de toenmalige spoedarts vroeg de procureur een principiële veroordeling. Een college van deskundigen kwam immers tot de conclusie dat zij te weinig gegevens in het dossier plaatste. Voor de toenmalige assistent-specialist en zijn diensthoofd vroeg de procureur de vrijspraak.
De artsen zelf gingen resoluut voor de vrijspraak. “Het ging om een uiterst zeldzame vorm van hersenvliesontsteking”, stelde de assistent-specialist. “De kans dat een 24-jarige die krijgt is één op een miljoen. De aandoening was ook zeer gemaskeerd. De typische huidvlekjes en nekstijfheid waren niet aanwezig.” Ook het diensthoofd valt volgens haar advocaat niets te verwijten. “Er waren geen indicaties dat de situatie zo ernstig was. De vreselijk agressieve bacterie is de enige schuldige.”
De toenmalige spoedarts kan zich naar eigen zeggen niet herinneren dat ze Jonas onderzocht. “Ik vernam zijn overlijden pas drie jaar later via een brief in mijn bus”, zuchtte ze. Volgens haar advocaat is het niet ondenkbaar dat een andere spoedarts Jonas onderzocht. “Het gebeurt soms dat de artsen de naamstempel van een collega gebruiken. Maar er valt in deze zaak geen zondebok aan te duiden. De natuur heeft gewoon heel hard ingegrepen.”
Veel vragen
Volgens de nabestaanden hadden de artsen wel degelijk een antibioticakuur moeten opstarten. “Er zijn risico’s genomen met noodlottige gevolgen”, aldus hun advocaat. “Na zeven jaar zitten we nog altijd met veel vragen”, stelde de broer van Jonas. “Maar wellicht zullen we nooit met honderd procent zekerheid weten wat er die dag precies gebeurd is.” De uitspraak volgt op 21 oktober. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier