Dief die betrapt werd omdat hij eigen smartphone achter liet bij inbraak in Ieper, hoopt op voorwaardelijke straf

Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

In 4 maanden tijd brak een Afrikaan uit Nieuwpoort in Ieper 4 keer binnen in dezelfde bestelwagen. De dief kon worden gevat nadat hij er zijn smartphone had achtergelaten. Hij riskeert een celstraf van 18 maanden.

Een man geboren in de hoofdstad van Somalië en nu in Nieuwpoort verblijvend staat voor de Ieperse rechter terecht. De Afrikaan brak tot 4 keer binnen in een bestelwagen van een Ieperse kleine zelfstandige. Daarbij maakte hij telkens werkmateriaal buit.

Foto van zichzelf

De dief liep op een domme manier tegen de lamp. De man verloor bij zijn laatste wapenfeit zijn smartphone met daarop een foto van hemzelf. Het slachtoffer herkende de dader als iemand die hij al enkele keer in de straat had zien rondlopen. Kort na de laatste inbraak zag hij de dief opnieuw in de straat opduiken en daarbij zette hij de achtervolging in, waarbij de beklaagde kon worden gevat.

Eerder ontkende de man de inbraken, maar toen bleek dat de bewijzen overduidelijk waren – naast de smartphone waren er ook camerabeelden – gaf hij alles toe. De man riskeert een celstraf van 18 maanden en een geldboete. “Mijn cliënt is zelf iemand die het niet breed heeft en zijn werkmateriaal heeft hij absoluut nodig. Het kan dus niet dat het zomaar wordt gestolen”, aldus meester Dieter Deltour, die het opneemt voor het slachtoffer.

Straf met voorwaarden?

Meester Herman Baron nam het op voor de beklaagde en hoopt op een straf met voorwaarden. “Die man zit nu toch al even in voorarrest en heeft een quasi blanco strafblad”, aldus de raadsman. “Hij verkocht de gestolen goederen door aan een Rus en een Pool.

Vonnis op 6 december.

(CM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.