Dertiger uit Izegem dag en nacht gegijzeld en ontvoerd: “Voor 7 miljoen euro die wellicht fictief is”

Slachtoffer Abdourahamane Soumah (32) uit Izegem © LSI
Redactie KW

Een gewelddadige gijzeling van een 32-jarige man uit Izegem om al dan niet bestaande waardepapieren van 7 miljoen euro te bemachtigen. Het lijkt wel het scenario van een film maar was voor de rechtbank van Kortrijk pure realiteit en gewoon het onderwerp van een rechtszaak.

Een Fransman uit Lomme zit al sinds december in de cel. “De hele zaak is een gevolg van de ongebreidelde fantasie van een vriend”, zette die zijn 40-jarige medebeklaagde vol in de wind. “Die verhaaltjes moeten stoppen”, vindt slachtoffer Abdourahamane Soumah (32) uit Izegem. Waar eindigt de realiteit en start de fantasie? Aan de rechter om te oordelen…

Met open mond en alsmaar stijgende verbazing. Zo beleefde Abdou Soumah het proces tegen Fransman Mohamed G. (38) uit Lomme en Alexander M. (40) uit Ingelmunster. Beiden worden er van verdacht op 9 en 10 september 2021 zijn ontvoering en gijzeling te hebben gepland en uitgevoerd. Inzet: waardepapieren van 7 miljoen euro die wellicht niet eens bestaan.

“Ik werd naar een Airbnb in Deerlijk gelokt om tweedehandsspullen op te halen”, start Abdou zijn verhaal. “Toen ik daar aankwam stonden een vrouw en vier gemaskerde mannen me op te wachten. Ze waren gewapend, droegen carnavalsmaskers en vielen me aan. Ik probeerde mezelf nog te weren als een duivel in een wijwatervat maar ze konden me overmeesteren en op het bed gooien. Ze vroegen me waardepapieren af te geven en vroegen me of ik Alexander kende. Ik maakte hen duidelijk dat ik van waardepapieren niets afwist. Ik gaf hen uiteindelijk zelfs mijn huissleutels om te bewijzen dat ik de bewuste papieren niet had.”

Woning doorzocht

Wat volgde, was een urenlange gijzeling in de AirBNB in Deerlijk terwijl de daders zijn appartement in Izegem doorzochten, zonder resultaat. Bij de doorzoeking namen de daders wel een i-Pad, laptop en gsm mee. Maar daarmee was de kous niet af. “De daders trokken een zak over mijn hoofd en gooiden me in een bestelwagen om naar Frankrijk te rijden. Daar zag ik Alexander M. Hij was een vriend van de vrouw waar ik samen een baby mee heb. Ik was verbolgen hem daar te zien want steeds had ik hem geholpen met de problemen waar hij mee kampte. Dat hij in het complot voor de gijzeling en ontvoering zat, raakte me. Hij had inderdaad wel eens een verhaal over waardepapieren verteld maar daar had ik telkens weinig acht op geslagen.”

Abdou bracht ergens in Frankrijk gekneveld de nacht door. Pas ’s anderendaags dumpten ze hem opnieuw in Deerlijk. De daders hadden ondertussen ook de vriendin van Abdou opgebeld en whats appjes gestuurd. Ze lieten haar een foto van haar geknevelde vriend zien. ‘Als ze de waardepapieren niet zou afgeven, zouden ze tonen hoe de Italiaanse maffia te werk gaat’ of ‘haar baby zou iets overkomen’, zo klonk het. De vrouw verwittigde de politie. Tijdens de videochats was Alexander M. in beeld te zien. M. huurde ook de AirBNB en ging de sleutel ophalen en terugbrengen aan de eigenaars.

Hersenletsel

Het onderzoek bracht niet alleen de betrokkenheid van Alexander M. aan het licht maar ook van de uitbater van een Italiaans restauranthouder uit Lomme. Volgens de openbare aanklager hechtte hij wél geloof aan het verhaal en het bestaan van de waardepapieren en beslisten ze samen om een ultieme poging te ondernemen om die te bemachtigen. Volgens M. had de vriendin van Abdou die van hem gestolen toen hij nog een relatie met haar had.

“Door een hersenletsel na een ongeval kan ik geen ‘neen’ meer zeggen”, vertelde M. aan de rechter. “Toch bleef ze maar aandringen om die waardepapieren eens te mogen zien. Ze toonde me zelfs haar borsten en duwde er mijn hoofd tussen. Ik gaf toe en toonde de papieren maar ze ging er mee aan de haal. Ze profiteerde van mijn goedheid omdat ze wist dat ik alles zou doen om anderen te helpen en alles zou weggeven. Weet je dat haar ouders me 300.000 euro boden om haar zwanger te maken? Die waardepapieren waren het begin van mijn droom om na het faillissement van het familiebedrijf van mijn ouders een nieuwe start te nemen. Maar ik zou er nooit een ontvoering en een gijzeling voor in elkaar steken. Ik zou nooit een vlieg kwaad doen. Ach, wellicht zal ik die waardepapieren wel nooit meer terugzien.” “Door zijn hersenletsel is hij gewoon niet meer in staat om het ‘masterbrein’ te zijn zoals hij hier wordt afgeschilderd”, aldus zijn advocate, die de vrijspraak vroeg.

Feestje

Ook Fransman Mohamed G. vroeg de vrijspraak. Hij kwam door telefonie-onderzoek in het vizier van de speurders. Zijn gsm kon zowel in Deerlijk, in Izegem als op de plaats van de nachtelijke gijzeling in Frankrijk getraceerd worden. “Ik was wel degelijk op 9 september aan de AirBNB in Deerlijk”, gaf hij toe. “Ik had er met Alexander afgesproken om een feestje met meisjes te houden. Maar toen ik er arriveerde, waren er onbekende Nigerianen. Ik was boos want dat was niet afgesproken, en keerde terug naar huis. De rest zijn leugens en fabeltjes van Alexander.”

Beiden leerden elkaar kennen toen het familiebedrijf van M. in zijn restaurant in Lomme de elektriciteitswerken uitvoerde. Ze bleven ook nadien contact onderhouden en ook bij die ontmoetingen kwam het verhaal van de waardepapieren meermaals ter sprake. “Hij hechtte wél geloof aan het verhaal en zette alles in om die papieren te bemachtigen”, aldus de openbare aanklager die 3 jaar effectieve celstraf vorderde.

Reis

“Helemaal niet”, schreeuwt G. zijn onschuld uit. “Ik was die verhaaltjes zo beu. Op 10 september stond Alexander plots in paniek aan mijn deur. Hij vroeg hulp en wou schuilen voor Albanezen, of waren het Nigerianen, ik weet het niet meer. Ik zorgde voor een schuiladres. Enkele dagen later vertrokken we samen voor een reis naar Zuid-Afrika. Alexander hield vol dat we daar het geld misschien wel vrij zouden krijgen. Ik wou voor eens en voor altijd bewijzen dat die waardepapieren een fabeltje waren. Ik was dat verhaal beu. Tijdens de reis kreeg hij telefoon van zijn moeder dat de politie hem zocht. Op de luchthaven van Schiphol vertelde hij bij onze terugkeer aan de politie dat ik hem ontvoerd had, om zichzelf in te dekken. Opnieuw een fabeltje want, serieus? Een ontvoering na tien dagen vakantie samen? Ik probeer mijn onschuld te bewijzen maar dat is moeilijk. Er zijn in de AirBNB wel geen DNA-sporen van mij gevonden. Maar een verklaring voor de tracering van mijn gsm heb ik niet. Misschien hielden ze het slachtoffer wel gevangen in de buurt van mijn restaurant?”

Beetje gestorven

“Wat een zot verhaal en het wordt alsmaar zotter”, zuchtte Abdou, bijgestaan door zijn advocaat Bruno Vanpraet. “Ik wil gewoon dat Alexander stopt met die fantastische verhalen. De kidnapping kroop echt in mijn kleren. Als ik over straat loop, kijk ik af en toe nog altijd over mijn schouder uit schrik. Ik vind dat iemand kidnappen eigenlijk iemand een beetje doden is. Een stukje van mij is daar gestorven. Ik dacht ook werkelijk even dat ik echt zou sterven. Van het geweld of door een hartinfarct.” (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.