Dealer verkoopt 18 kg marihuana en riskeert daar volgens het parket 136.800 euro mee

© Getty
© Getty
Christophe Maertens

Een jongeman riskeert op de rechtbank van Ieper drie jaar cel te krijgen voor de verkoop van 18 kg marihuana. Daarnaast rekende het openbaar ministerie een vermogensvoordeel uit van 136.800 euro, geld dat de man zou hebben verdiend.

S.D. (29) uit Ieper liep tegen de lamp bij huiszoekingen waarbij grote hoeveelheden softdrugs werden gevonden. In totaal ging het om 18 kg, gekocht in Nederland. De man werd aangehouden voor het op zeer grote schaal verkopen van marihuana. Hij verscheen voor de rechter waar hij een celstraf van 3 jaar riskeert. Daarbovenop eist de openbare aanklager zomaar eventjes 136.800 euro van de man, geld dat hij zou hebben verdiend met zijn handel.

Om dingen te vergeten

In het verleden plaatste de rechter de beklaagde al eens onder voorwaarden voor drugsgebruik. “Toch is deze man niet de gebruikelijke drugsdealer die om de haverklap voor de rechter komt”, aldus zijn raadsman, meester Curd Vanacker. “Mijn cliënt ging lang naar de ambulante drugzorg, maar na daarmee te zijn gestopt zocht hij opnieuw zijn toevlucht in drugs. “Ik gebruik het om dingen te vergeten”, klonk het bij de man.

Het is tot dealen gekomen om zijn eigen gebruik te bekostigen. De beklaagde gaf toe dat hij er de huur van zijn appartement mee betaalde, zo’n 1.100 euro per maand. S.D. hoopt op een voorwaardelijke straf. “We vragen het vermogensvoordeel te herzien, want dat zou als een molensteen rond zijn nek blijven hangen”, aldus nog zijn advocaat. Vonnis op 25 maart.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.