Dader ‘bloedwraakmoord’ naar strafrechter voor gijzeling cipier in Brugse gevangenis

© Getty Images
Redactie KW

Een 30-jarige gedetineerde, die in het voorjaar een cipier gijzelde in de Brugse gevangenis, zal halfweg augustus voor de strafrechter verschijnen. “Hij heeft spijt”, zegt zijn advocaat.

Samen met zijn vader en oudere broer bracht Faton S. in 2013 een lid van een rivaliserende familie om het leven als wraak voor de ‘uitgelokte zelfmoord’ van een gezinslid. Voor die zogenaamde ‘bloedwraakmoord’ kreeg de Kosovaar in oktober 2018 in het Gentse hof van beroep 22 jaar cel opgelegd.

‘Toevallig slachtoffer’

Nadat hij in de gevangenis van Hasselt al een cipier had aangevallen, deed hij in februari hetzelfde in de Brugse gevangenis. Tijdens de wandeling greep S. een 23-jarige, vrouwelijke cipier bij de keel en hield haar 3,5 uur gegijzeld op de binnenplaats.

Hij bedreigde de jonge vrouw met een balpen die hij scherper had gemaakt door de top te smelten. Hij eiste een helikopter en de vrijlating van zijn vader en broer. Uiteindelijk gaf hij zich over. Hij verklaarde achteraf dat de vrouw een toevallig slachtoffer was.

‘Spijt’

De raadkamer verwees Faton S. vrijdagochtend door naar de correctionele rechtbank. Volgens zijn advocaat Mathieu Langerock heeft hij spijt over de gijzeling. “Dat heeft hij nogmaals herhaald tijdens de zitting”, zegt Langerock.

Het proces zal halfweg augustus plaatsvinden in de Brugse rechtbank. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten